Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Una condemna d’Estrasburg a França estableix un precedent positiu per Hasél i Valtònyc

|

- Publicitat -

El Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg (TEDH) considera “desproporcionada” la pena de 18 mesos de presó que li va imposar França a Jean-Marc Rouillan, antic membre dels grups armats MIL, Action Directe i les Brigades Roges per enaltiment del terrorisme. “Quan vaig llegir la sentència vaig pensar immediatament en Pablo Hasél i en Valtònyc”, ha afirmat Jean-Marc Rouillan a La Directa. I és que el seu cas estableix un clar precedent per les causes obertes a l’Estat espanyol contra els rapers.

El TEDH ha acordat per unanimitat que la pena imposada al francès constitueix una “ingerència en la llibertat d’expressió del demandant” que “no era necessària en una societat democràtica”. En aquest sentit, el tribunal ha conclòs que s’ha violat l’article 10 de la Convenció Europea dels Drets Humans i condemna l’Estat francès a indemnitzar-lo amb 15.000 euros pels mesos que va ser empresonat.

Publicitat

La sentència no qüestiona que s’hagin de perseguir aquests delictes, però subratlla que les penes han de ser moderades i proporcionals perquè afecten directament al dret a la llibertat d’expressió.

Rouillan va ser jutjat per unes declaracions a la ràdio el 2016, en què va titllar de “valents” els gihadistes que atemptaven a França. “Un pot dir que està absolutament contra les seves idees reaccionàries, es poden dir moltes coses contra ells, que era idiota fer això o allò, però no pot dir que són covards”, va matissar, segons informava La Vanguardia. Després, va insistir que els considerava “enemics” i la ideologia de l’Estat Islàmic “mortífera”; tanmateix, això no el va eximir de la presó.

Anteriorment, Rouillan havia estat condemnat a cadena perpètua per la implicació en els crims d’Action Directe, pels quals va passar 25 anys en la presó fins a 2012.

Et pot interessar  L'Audiència de Lleida confirma la pena de presó pels tres manifestants que van entrar a la seu del PSC en suport a Hasél 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut