Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Una cinquantena d’eurodiputats pressionen perquè s’investiguin les morts a Melilla

Els parlamentaris denuncien una “constant violació dels drets humans” amb el suport de la UE i els estats membres

Agències 29/06/2022
EP Plenary session - Voting session

Més de 50 eurodiputats de diversos grups parlamentaris han enviat una carta a la Comissió Europea en la qual reclamen que s’investigui de manera conjunta la mort de migrants a la frontera de Melilla mentre intentaven creuar a Espanya. Segons les ONG, van morir 38 persones i més de 80 van resultar ferides, mentre que les xifres oficials parlen de 23 víctimes mortals. El grup de parlamentaris denuncia que a la frontera amb el Marroc s’hi produeix una “constant violació dels drets humans en el context de les polítiques migratòries amb el suport de la Unió Europea i els seus estats membres”. El document demana que s’apliquin polítiques migratòries basades en l’acollida, els drets humans i les rutes legals i segures.

Han firmat la carta eurodiputats dels grups parlamentaris de L’Esquerra, els Verds i els Socialdemòcrates. Com a alternativa, el document planteja la creació de vies d’entrada legal i segures, el repartiment vinculant i solidari de persones migrants entre tots els països de la UE, destinar els fons que es destinen a militaritzar fronteres per a polítiques d’acollida i el reforç de l’estat social, els serveis públics i les polítiques d’ocupació.

“Aquesta forma de control fronterer viola la normativa europea, inclòs el dret fonamental d’asil, ja que no es permet a les persones sol·licitar protecció internacional ni es compleixen els requisits de protecció de drets humans estipulats a la normativa europea als Tractats de la Unió i a la Carta de Drets Fonamentals”, ha assegurat l’europarlamentària d’Unides Podem Sira Rego, firmant de la carta. Rego també ha exigit “revisar l’acord de la vergonya amb el Marroc i altres països com Turquia, que suposen mantenir i avalar aquest tipus de política migratòria finançada amb fons públics europeus”.

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va emetre ahir un comunicat en què instava Espanya i el Marroc a obrir una investigació per les morts a la frontera de Melilla i acusava ambdós estats de realitzar un “ús excessiu de la força”. De moment, la fiscalia espanyola ha obert una investigació per aclarir els fets.