Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Una cinquantena d’eurodiputats pressionen perquè s’investiguin les morts a Melilla

|

- Publicitat -

Més de 50 eurodiputats de diversos grups parlamentaris han enviat una carta a la Comissió Europea en la qual reclamen que s’investigui de manera conjunta la mort de migrants a la frontera de Melilla mentre intentaven creuar a Espanya. Segons les ONG, van morir 38 persones i més de 80 van resultar ferides, mentre que les xifres oficials parlen de 23 víctimes mortals. El grup de parlamentaris denuncia que a la frontera amb el Marroc s’hi produeix una “constant violació dels drets humans en el context de les polítiques migratòries amb el suport de la Unió Europea i els seus estats membres”. El document demana que s’apliquin polítiques migratòries basades en l’acollida, els drets humans i les rutes legals i segures.

Han firmat la carta eurodiputats dels grups parlamentaris de L’Esquerra, els Verds i els Socialdemòcrates. Com a alternativa, el document planteja la creació de vies d’entrada legal i segures, el repartiment vinculant i solidari de persones migrants entre tots els països de la UE, destinar els fons que es destinen a militaritzar fronteres per a polítiques d’acollida i el reforç de l’estat social, els serveis públics i les polítiques d’ocupació.

Publicitat

“Aquesta forma de control fronterer viola la normativa europea, inclòs el dret fonamental d’asil, ja que no es permet a les persones sol·licitar protecció internacional ni es compleixen els requisits de protecció de drets humans estipulats a la normativa europea als Tractats de la Unió i a la Carta de Drets Fonamentals”, ha assegurat l’europarlamentària d’Unides Podem Sira Rego, firmant de la carta. Rego també ha exigit “revisar l’acord de la vergonya amb el Marroc i altres països com Turquia, que suposen mantenir i avalar aquest tipus de política migratòria finançada amb fons públics europeus”.

Et pot interessar  Clatellot d'Amnistia Internacional a Espanya: li recrimina que no investigui prou les vulneracions de drets humans a Catalunya

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va emetre ahir un comunicat en què instava Espanya i el Marroc a obrir una investigació per les morts a la frontera de Melilla i acusava ambdós estats de realitzar un “ús excessiu de la força”. De moment, la fiscalia espanyola ha obert una investigació per aclarir els fets.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut