Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Un recurs de l’extrema dreta admès a tràmit pel TC fa perillar el català a les aules balears

Ofensiva de Vox contra la llengua i l’educació amb perspectiva de gènere

Carme Garau 13/07/2022
Jorge Campos és el líder de VOX a les Balears.

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs presentat per Vox contra la Llei d’Educació de les Balears que elimina el caràcter vehicular del castellà. Per l’extrema dreta, és inconstitucional que “la construcció d’un sistema plurilingüe que tingui com a eix vertebrador la llengua catalana” en un territori catalanoparlant.

El partit ultra liderat per Jorge Campos creu que la norma “posa en risc” el sistema educatiu perquè “priva” el castellà de la seva condició de llengua vehicular. A parer seu, això no és compatible amb “una educació de qualitat que eviti desigualtat, respecti els drets fonamentals i asseguri la inclusió educativa de l’alumnat”.

Vox també demana eliminar l’article que parla de “la coeducació, la igualtat real entre homes i dones, el respecte a la diversitat sexual, la identitat i l’expressió de gènere i la prevenció de la violència masclista”. El masclisme i la misogínia que ceguen la formació fan que ho consideri una “postura ideològica” que “escapa a la neutralitat exigible”.

Al febrer, la pressió del Moviment per l’Escola en català a les Illes i les diferents entitats de la societat civil van fer recular el Govern, que finalment no va incorporar el castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament en el text de la nova Llei d’educació.