Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Un estudi revela que més de la meitat del deute del País Valencià és culpa de l’infrafinançament

|

- Publicitat -

Segons l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) el País Valencià necessitaria una quitança d’una part del seu deute per recuperar l’autonomia financera.  Així ho han explicat en un informe presentat avui, titulat “Insuficiències acumulades i ruptura d’equilibris en el finançament de les comunitats autònomes”. L’encarregat de presentar-lo ha estat Francisco Alcalá, doctor en Economia i investigador de l’IVIE.

El principal motiu d’aquesta descompensació seria l’infrafinançament. L’any 2022 el passiu de la Generalitat Valenciana hauria arribat al 44% del seu PIB. Alcalá ha explicat que és atribuïble a l’infrafinançament el 50% del total del deute de les autonomies. En el cas valencià en concret, això augmenta fins al 75%. 

Publicitat

Segons Alcalá “el nivell de deute resulta insostenible i l’única via per reconstruir el sistema de finançament” és que l’Estat “absorbeixi l’endeutament”. Només així el País Valencià podrà recórrer als mercats de manera independent. L’investigador ha apuntat que “si no hi ha autonomia financera es depèn de la sintonia amb el govern central per tal que financiï  aquest dèficit”.

Segons Antoni Zabala, catedràtic d’analisi econòmica de la Universitat de València, dels 46.000 milions de deute que tenia la Generalitat Valenciana al tancament del 2019, més de la meitat es correspondrien a deute generat per l’infrafinançament. 

Et pot interessar  Aragonès alerta que sense un sistema singular "s'està tocant sostre" en la protecció social
Publicitat

Opinió

Minut a Minut