Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Un estudi d’Alex Arenas conclou que avançar el “lockdown” de la primera onada hagués evitat 17.000 morts

El president Torra recorda que l’estudi constata que no es va fer cas quan Catalunya va demanar el confinament total, tal com recomanaven els experts

Àlex Huguet 19/02/2021

El coronavirus va agafar per sorpresa tots els països europeus que van haver de tancar les seves fronteres i fer que tothom es quedés a casa per evitar la propagació. Espanya no en va ser una excepció, i el dia d’avui es pot constatar com ha estat una de les pitjors gestions de la pandèmia. En aquest sentit, un estudi realitzat per l’equip d’Alex Arenas ha constatat, encara més, aquest fet. Després d’una anàlisi retrospectiu de la primera onada de coronavirus a Espanya, Arenas conclou que “si s’hagués avançat el lockdown una setmana, el nombre de morts hauria estat aproximadament de 5.000″. Això suposaria que se’n podrien haver evitat 17.000, ja que durant la primera onada hi va haver 28.000 defuncions per culpa del virus. En una piulada, Arenas alerta que “els temps són clau en aquesta epidèmia, i s’ha de ser sempre proactiu”.

D’aquest estudi també se n’extreu la constatació que el Govern de la Generalitat es va avançar a l’espanyol, recomanant realitzar un tancament total tal com recomanaven els experts. De fet, el president inhabilitat Quim Torra ha recordat “no es va fer cas als experts i no es va fer el confinament quan calia i quan va demanar Catalunya”.