Edició 2461

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 21 de abril del 2025
Edició 2461

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 21 de abril del 2025

Un “error” impedeix votar pel valencià en l’infame consulta popular que obliga a triar entre el castellà i la llengua pròpia

|

- Publicitat -

La infame consulta popular telemàtica convocada per la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana perquè els pares, mares i representants legals de l’alumnat escullin la llengua vehicular a l’escola està en marxa des d’ahir, i ja ha presentat les primeres incongruències i senyals d’alerta. Malgrat que el conseller, José Antonio Rovira, va assegurar que la consulta complia amb la legalitat i que no hi hauria cap incidència, des del mateix dimarts diversos votants han denunciat un casual “error” que impedeix votar pel valencià. 

Publicitat

La consulta és senzilla: el pare, la mare o el/la representant legal voten si prefereixen que la llengua base a l’escola sigui la pròpia, el valencià, o la imposada, el castellà. Tanmateix, un cop s’accedeix des del mòbil a la pantalla de votació, aquesta no funciona quan es vota pel valencià; un error del qual el Govern del PP de la Generalitat Valenciana ni tan sols s’ha molestat a informar o a corregir. El vot pel valencià només funciona i queda registrat si s’escull l’opció de la llengua valenciana amb el mòbil col·locat horitzontalment. Des de la conselleria s’excusen assegurant que aquest error es deu al fet que la pàgina web no està adaptada al format vertical d’un mòbil; tanmateix, aquesta situació que no es produeix amb l’opció del castellà. 

A banda d’aquest error se n’han produït d’altres, que ha denunciat la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic. Per exemple, molts votants han votat pel castellà per error, ja que la pàgina web en format vertical per a mòbil no permetia veure la casella del valencià. Un altre error ha estat el de marcar la zona incorrecta (la d’influència o la limítrofa), un fet que és determinant en cas que la consulta es resolgui amb un empat i hi hagi alumnes que hagin de canviar de centre per l’elecció lingüística feta. A més a més, els servidors de la plataforma de la votació van caure, provocant errors en l’enviament dels vots. Davant aquesta situació, la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic ha exigit la invalidació de la consulta, al·legant que les incidències patides i detectades “no garanteixen l’elecció per a les famílies”.

Et pot interessar  El TSJC dona el cop de gràcia contra el català a l'escola i imposa el castellà com a llengua vehicular a les instruccions del 2022-23
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí