Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Un centenar de col·lectius criden a una protesta massiva contra “l’estafa de la llum” el dissabte a Barcelona

|

- Publicitat -

Un centenar d’associacions, sindicats i col·lectius criden a protestar contra l’escalada de preus dels subministraments, especialment l’augment d’un 44% de la factura de l’electricitat, en una manifestació que sortirà de plaça Universitat aquest dissabte a les 18h.

L’Aliança contra la Pobresa Energètica, la PAH, el Sindicat de Llogaters o la CGT són algunes de les entitats convocants de la mobilització que reclama mesures urgents als governs per combatre aquest “abús” d’un mercat controlat per les multinacionals elèctriques com Endesa, Iberdrola o Naturgy. “Pujar la llum és condemnar a la pobresa cada dia més persones”, ha denunciat Iru Moner, secretari d’Acció Social de la CGT de Catalunya, en una roda de premsa aquest dijous.

Publicitat

Moner ha denunciat que l’estancament dels salaris i les pensions no permeten tenir una vida digna en un context en el qual els preus del combustible han pujat un 23%, la cistella bàsica d’aliments ha pujat un 15% i amb l’IPC a l’octubre disparat al 5,5%. “La precarietat laboral i la temporalitat fan que les famílies i les persones treballadores pateixin inseguretat a l’hora de preveure despeses imprevistes”, ha dit.

En aquest sentit, els organitzadors han recordat que encara hi ha entre un 10 i un 15% de la població que viu en situació de pobresa energètica. “Són persones que estan vivint l’escalada dels preus de la llum amb angoixa, sense informació clara”, ha denunciat Mónica Guiteras, membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica. També han acusat les administracions de “cedir davant l’oligopoli” i de proposar mesures “insuficients” per pal·liar la situació, com els bons promesos pel Gobierno.

Els convocants han insistit que un habitatge “no pot ser digne” si no inclou el subministrament garantit de llum i d’aigua. “Fins ara, els governs no han tingut en compte que aquests béns socials no podien estar en mans de fons voltors i grans empreses que fan negoci”, ha dit Maria Antònia Castellana, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Castellana ha retret que la classe política està “més preocupada per les pèrdues dels grans tenidors” que no pas per les famílies que “han de decidir si paguen el lloguer, el rebut de la llum o un aliment saludable i mínim als seus fills”. Així mateix, ha recordat que hi ha persones que han perdut la vida a causa de la pobresa energètica. “Ja està bé de morts per defensar un dret”, ha lamentat.

Et pot interessar  Entitats ecologistes i juvenils s'organitzen per a manifestar-se el 8 de juny a Barcelona davant "la crisi ecosocial"

Per tot plegat, fan una crida a sortir al carrer 6 de novembre per exigir que “mesures estructurals per reduir i regular els preus” així com protegir a les famílies en situació de vulnerabilitat. “No volem més mesures que siguin només pedaços pagats amb diners públics sense responsabilitat per les empreses”, ha dit Guiteras. “Les nostres vides no són un negoci i els subministraments bàsics tampoc ho haurien de ser. L’energia, la llum, escalfar-se, cuinar, són drets bàsics per la vida”, ha subratllat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut