Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Ultradretans ucraïnesos difonen imatges de maniobres amb armes i simbologia nazi

El partit d’extrema dreta Svoboda compta amb representants a Madrid, on els seus integrants van muntar a més un grup juvenil on ensenyen tàctiques d’autodefensa

Redacció 02/03/2022
El ultradretà ucraïnès, Ivan Vovk al mig, juntament als altres dos homes armats en una imatge extreta de YouTube

La ultradreta és viva, per part de la diàspora ucraïnesa a Espanya. Iván Vovk és un activista d’extrema dreta qui ha construït un entramat on figura la filial d’un partit polític, una associació “patriòtica” i un grup juvenil on s’ofereixen ensenyaments sobre tàctiques d’autodefensa.

Vovk és la cara principal de Svoboda a Espanya. Aquest és un partit polític d’extrema dreta que té representació al Parlament ucraïnès i que avui, en plena guerra amb Rússia, té tota la seva pàgina web amb imatges d’homes armats.

L’altre front de batalla d’aquest veterà activista d’ultradreta és a l’Associació Patriòtica Volya, una entitat que figura inscrita al Registre Nacional d’Associacions del Ministeri de l’Interior des del febrer del 2014. La seva seu legal és a un pis del barri madrileny de Villaverde Baix.

Segons ha avançat el Público, en diferents vídeos difosos a través del canal de Youtube de Svodoba a Espanya, s’aprecien joves fortament armats. En una d’aquestes imatges, Vovk i un altre ultradretà ensenyen una bandera amb els colors d’Espanya i l’emblema “Primera Línia – Pàtria o Mort” al costat del símbol de les SS nazis. En aquesta mateixa foto apareixen diversos joves empunyant metralletes.

Imatge extreta d’un vídeo de Youtube difon per l’agrupació de Svoboda a Espanya