Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Txell Bonet i Susana Barreda: “Estem bé, malgrat tot”

Un any convivint amb la presó de molt a prop

|

- Publicitat -

El pas del temps és subjectiu. La Txell i la Susana, les companyes dels Jordis, viuen la presó de molt a prop des de fa un any. “Malgrat tot, estem bé”, diuen. En aquests mesos, la noció del temps els pot haver jugat males passades, tot plegat pot ser confús. La Sandra explica que “han passat moltes coses en un període curt” i la Txell ho defineix com “una temporada intensa”.

Els fills són la principal preocupació de les dues parelles. La Sandra i el Jordi Sànchez tenen tres fills, d’entre 11 i 18 anys, mentre que la Txell i en Jordi Cuixart tenen un bebè de poc més d’un any. La problemàtica de tenir un pare pres pot interferir en el caràcter dels fills, sobretot en aquestes edats, i això és el que preocupa a la parella de Sànchez. Bonet explica que “les primeres vegades” sense un pare són dures, però intenten que sempre hi sigui present. Però quan surtin, s’haurà de viure un procés d’adaptació com “entendre que una altra persona dorm amb mi”, afegeix la parella de Cuixart.

Publicitat

“Desfer angoixes i compartir sentiments”

La por i la incertesa poden ser sentiments comuns entre reixes. Barreda explica que intenta acompanyar a la seva parella en aquest camí. “Desfer angoixes, compartir sentiments”. Bonet afirma que la presa de consciència és molt gran però que Cuixart no té por perquè sap que “la causa és justa”. Les dues dones tenen clar que la voluntat de l’Estat és la criminalització de la mobilització i la presó “és el càstig” que han de pagar, injustament.

Et pot interessar  L'ANC de Sabadell cancel·la l'acte amb Aliança Catalana per manca de recursos econòmics

La oportunitat del judici 

Tant Sandra Barreda com Txell Bonet volen que el judici sigui retransmès per televisió perquè tothom pugui ser testimoni de la ignominia de la justícia. Bonet creu que és una oportunitat per denunciar la causa a Europa i Barreda també considera que “és una finestra perquè tot es ventili i intentin demostrar que no hi ha hagut violència” i desmuntar les acusacions del jutge tot i que critiqui als mitjans espanyols i la intoxicació mediàtica: “volen un únic discurs”.

“Ja no és la independència, és una causa pels drets fonamentals i llibertats”. La companya de Sànchez creu que l’Estat pretén que tothom canviï i s’autocensuri “per por del què pot passar, i això és el pitjor com a societat”. Barreda assegura que Sànchez està “profundament cabrejat” per les desavinences polítiques entre els partits republicans i explica que l’ex president de l’ANC creu que s’ha de renunciar a “petites coses de l’ideari i tornar a pactar les línies magistrals” però assegura que viu aquest punt com una inflexió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut