Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Turull diu que és “molt trist” proposar un referèndum “des de la solitud i en campanya electoral”

El secretari general de Junts matisa que "l'adversari" no és Aragonès mentre situa el "dilema" del 12-M entre "Puigdemont o Sánchez"

|

- Publicitat -

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha replicat el president Aragonès que és “molt trist” proposar un referèndum “des de la solitud i en campanya electoral”. “Hem tingut tres anys per plantejar un referèndum a Madrid”, ha retret al candidat republicà. Tot i que ha matisat que “l’adversari” no és Aragonès, sinó el govern de l’estat, a qui cal “convèncer”. Turull ha apuntat que el 12-M el “dilema” és entre “Puigdemont o Sánchez” perquè creu que Illa “exercirà de delegat de govern”, ja que aquests anys “no ha tingut iniciativa pròpia que pugui molestar el PSOE”. El de Junts ha manifestat que una victòria de Puigdemont a les eleccions “no només seria a benefici dels independentistes” i ha convidat als no independentistes a votar-lo.

En un esmorzar informatiu al Fòrum Europa – Tribuna Catalunya, Turull ha defensat la candidatura de Junts perquè considera que “ens trobem en un moment cabdal”. “Anem a totes, estem preparats i ens agafa en el millor moment com a partit”, ha afirmat. Un discurs que ha centrat, en bona part, a criticar el govern d’Aragonès. Ha manifestat que “urgeix un canvi de rumb” i que les eleccions “poden ser l’oportunitat per no allargar aquesta agonia amb un lideratge clar”.

Publicitat

Turull ha dit que “no els va sorprendre gens” la convocatòria d’eleccions anticipades i que va ser un “alleujament” per tal de “posar fil a l’agulla a dinàmiques que cal canviar”. Ha retret a ERC que fa poques setmanes reorganitzés el Govern canviant l’àrea de comunicació. “Ja veus cap a on van les intencions, convertir la Generalitat en una oficina electoral”, ha reblat. I ha lamentat que no es remodelés per millorar els resultats educatius després de l’informe PISA o per gestionar la sequera.

“Volem fer un govern amb menys màrqueting, gens instal·lat en el postureig”, ha dit. I ha demanat una “separació de papers entre el govern i el partit, que trenqui la falsa dualitat entre progres econòmic i progres social”. Així, ha asseverat que Catalunya necessita un “lideratge clar”, “que parli de tu a tu amb l’Estat”. “No ens podem permetre mediocritats i sectarisme”, ha insistit.

Retorn de Puigdemont

Turull ha destacat que “no es plantegen el retorn de Puigdemont com una victòria de partit, sinó de país”. I ha advertit als periodistes que “no marxin molt lluny” a l’agost, deixant entreveure que és quan podria tornar l’expresident. Amb tot, ha convidat els no independentistes a votar Junts per captar inversions o ajudar a exportar empreses catalanes.

Et pot interessar  El Tribunal de Comptes ignora l'amnistia i demana 3,1 milions d'euros a Puigdemont, Junqueras, Mas i la resta d’encausats pel ‘procés’ i l'-1O

El secretari general dels postconvergents ha comentat que el retorn de Puigdemont també “reforçaria” la negociació acordada amb el PSOE amb un mediador internacional. I ha remarcat que “la millor garantia” per aplicar l’amnistia és que Puigdemont “tingui un resultat espectacular”. Sobre l’amnistia, Turull creu que la justícia “només pot prevaricar per impedir que Puigdemont prengui possessió”, en un eventual debat d’investidura. I ha destacat que “la justícia espanyola té l’oportunitat de guanyar-se un cert crèdit a nivell europeu. Si els legisladors han acordat això, els jutges faran el que diu la llei”.

Govern “netament independentista”

Junts presentarà dissabte la llista a Elna i ha dit que “barrejarà compromís i solvència”. El líder del partit ha confessat que no notava “tanta il·lusió” en una campanya electoral des de la de Junts pel Sí, quan van concórrer els comicis ERC i Convergència plegats.

Preguntat per si farien president Aragonès si ERC quedés per davant de Junts, Turull ha preguntat “per a fer què?”. “La confortabilitat no forma part del nostre cognom. Si el president Aragonès queda primer, es parlarà”, ha dit. Tot i que ha apuntat ue és una “hipòtesi poc probable”. En tot cas, ha posat sobre la taula que “treballaran perquè hi hagi un govern netament independentista, amb lideratge i solvència”.

No s’ha volgut mullar sobre fer un cordó a l’ultradreta com va proposar Illa. “Per combatre l’extrema dreta, cal parlar-ne poc i afrontar aquells problemes. L’extrema dreta només té espai quan els partits no se n’ocupen de temes que preocupen a la gent”, ha continuat.

A l’esmorzar ha assistit la plana major de Junts. Entre els assistents hi havia la presidenta del partit, Laura Borràs, el del grup parlamentari, Albert Batet, l’expresident Artur Mas i exconsellers com Josep Rull, Joana Ortega, Elsa Artadi o Francesc Homs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut