Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Trencadissa a l’acord de govern entre ERC i la CUP

|

- Publicitat -

La consellera reitera que la proposta de la presidenta del Parlament sobre la reacció al cas Juvillà no era “concreta”

Laura Vilagrà ha escenificat el desacord amb la CUP sobre el compliment del pacte de legislatura i ha repassat els avenços que a parer de l’executiu català hi ha hagut. Després de la reunió d’aquesta tarda amb els cupaires, la consellera de la Presidència ha revelat que s’ha parlat “força estona” de la taula de diàleg. En aquest sentit ha reiterat l’aposta de l’executiu pel diàleg, tot recordant que també era la fórmula que proposava el Consell d’Europa. “Ens sentim legitimats per fer-ho”, ha afirmat. Per això ha exigit al govern de l’Estat que no “dilati” la negociació. La consellera ha demanat temps per veure quin és el resultat de la taula i ha emplaçat partits i entitats independentistes a decidir després els pròxims passos a seguir.

Publicitat

 

“Tots defensem que el diàleg i la negociació seria la millor manera de resoldre el conflicte. Uns hi creiem més, altres no tant, però estava escrit a l’acord amb la CUP”, ha recordat la consellera de la Presidència.

 

També ha explicat que s’ha parlat “molt intensament” de “l’horitzó”, per al qual ha demanat esperar a veure els resultats de la taula de diàleg. “Després els partits i les entitats direm cap a on tirem, però encara estem en fase prèvia”, ha indicat.

 

Proposta inconcreta

 

D’altra banda, Vilagrà ha reiterat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no va entregar cap proposta escrita al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la reunió que van mantenir dissabte a Manresa, després de tot l’afer de la inhabilitació del diputat cupaire Pau Juvillà.

 

Una proposta que ha transcendit als mitjans de comunicació i que, en deu línies, instava Parlament i Govern a desobeir futures inhabilitacions. Vilagrà l’ha qualificat com a “paràgraf de bones intencions”, però en cap cas una “proposta concreta”.

 

L’avenç dels acords

 

Sobre els acords de legislatura Vilagrà ha recordat el canvi de postura de la Generalitat en causes judicials contra independentistes, i ha posat en valor l’aposta per la participació democràtica del territori que suposa la consulta pels Jocs d’hivern.

 

També ha anunciat avenços en el pla pilot de la Renda Bàsica Universal, un pla que, segons ha dit, s’ha de posar en marxa a final d’any, o en la derogació del decret de renovables per fer-ne un de nou. Altres pactes que avancen són la “feminització” dels cossos de seguretat o les polítiques d’habitatge, per a les quals els pressupostos del 2022 destinen 1.000 milions d’euros.

 

Per tot plegat Vilagrà reitera que per al Govern la CUP és el soci prioritari per tirar endavant les seves accions “més importants”, que entre d’altres inclouen els pressupostos de la Generalitat.

 

Finalment, la consellera de la Presidència ha considerat “positiu” el fet de mantenir reunions amb els partits independentistes, i en especial amb la CUP, per “poder concretar els aspectes que van avançant” del pacte de legislatura.

 

“Malgrat els desacords seguim emplaçant-nos per trobar el consens estratègic i refer la unitat independentista. Es tracta d’evitar que la repressió ens divideixi i de continuar treballant plegats”, ha reblat Vilagrà.

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut