Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Tots els partits del Congreso retreuen la irresponsabilitat d’Illa deixant el càrrec

|

- Publicitat -

Totes les formacions excepte el Grup Socialista han criticat aquest dilluns que l’encara ministre de Sanitat i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat abandoni el càrrec aquest dimarts abans de la compareixença davant la Comissió de Sanitat prevista per dijous. Les formacions també han retret a Illa que no hagi donat suport a l’ajornament de les eleccions a Catalunya quan sí que ho va fer a les d’Euskadi i Galícia. El ministre, han apuntat, ha treballat com a candidat del PSC “i li interessen més els vots que les vides”, en paraules de la diputada d’ERC Carolina Telechea.

La discussió sobre Illa ha tingut lloc a la Diputació Permanent del Congrés, que aquest dilluns ha debatut la compareixença del ministre de Sanitat davant la comissió de Sanitat del Congrés. Illa abandonarà el càrrec aquest dimarts després del Consell de Ministres, i per tant la compareixença estarà protagonitzada per la persona que el substitueixi al càrrec.

Publicitat

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha obert foc retraient a Illa que abandoni el càrrec “en un moment excepcional” de la pandèmia i alhora “burli” el Congrés dels Diputats marxant abans del previst per evitar donar explicacions a la cambra.

El portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens ha afirmat que durant l’últim mes Illa ha actuat alhora “com a ministre i candidat”, fet que genera dubtes de quina hagués estat la seva actuació si no es presentés a la presidència de la Generalitat. Segons Asens, Illa no es va oposar a l’ajornament de les eleccions basques i gallegues, però ha mantingut el “silenci” pel que fa a les catalanes. “Ha tingut por que l’efecte Illa es convertís en el suflé Illa”, ha sentenciat, i ara “celebrarem les eleccions en un context amb els hospitals tensats”.

El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha afirmat que la seva marxa és un “engany i una autèntica presa de pèl”, mentre que Edmundo Bal i Guillermo Díaz, de Ciutadans, l’han acusat de propiciar que se celebrin les eleccions per interessos electorals quan “hi haurà gent amb EPIs a les meses electorals”. “Han aniquilat la moral en pandèmia”, ha afirmat Díaz.

Et pot interessar  Illa demana que l’acusació per terrorisme contra Puigdemont “no condicioni” l’aprovació de la llei d’aministia

La diputada d’ERC Carolina Telechea també ha criticat durament el ministre per no posicionar-se a favor de l’ajornament de les eleccions a Catalunya. “El candidat illa ha fagocitat el ministre i s’ha convertit en esclau de la demoscòpia”, ha afirmat Telechea, que li ha retret que abandoni les seves obligacions “al pitjor moment” de la crisi, perquè “li interessen més “els vots que les vides”.

Un criteri semblant al de la diputada de la CUP Mireia Vehí, que ha acusat el candidat del PSC d’haver prioritzat “els interessos de partit” als del ministeri, fins i tot “apostant per la judicialització de la política” mitjançant la presentació de recursos per part de partits afins als socialistes catalans.

La diputada de JxCat Míriam Nogueras ha acusat el Gobierno de pretendre imposar novament unes eleccions a Catalunya. “Van decidir qui pot ser o no president de la Generalitat, qui ha de ser conseller o no, i ara han decidit convocar unes eleccions”, ha dit abans de lamentar que la resposta política del govern de la Generalitat “ha estat acomplexada i innecessàriament servil”.

A tots ells els ha rebatut el diputat del PSC José Zaragoza, que ha recordat que totes les forces “fa setmanes que demanen la dimissió del ministre” i “ara critiquen la seva dimissió” perquè “el que els molesta no és que dimiteixi o no, sinó que guanyarà les eleccions”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut