Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Torra, a ‘The Washington Post’: “El moviment independentista català no està darrere l’auge de l’extrema dreta espanyola”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Quim Torra, publica un article a ‘The Whashington Post’ en què desvincula l’independentisme català i l’auge dels partits d’extrema dreta a Espanya. Torra argumenta que l’origen de l’ascens de l’extrema dreta són les “divisions internes i les lluites de poder del PP” i posa com a exemple que en les eleccions del 28-A, Vox ha agafat vots del PP i de Cs. Segons Torra, la resposta “violenta” de l’estat espanyol contra el procés català “pacífic i democràtic” va donar suport al discurs de l’extrema dreta que, segons ha dit, abans no s’havia atrevit a expressar-se obertament. Els principals partits espanyols han legitimat la idea que la unitat d’Espanya “és més important que el respecte a la democràcia i la justícia”. Un argument que, segons Torra, ha normalitzat l’extrema dreta.

“Si Espanya hagués reaccionat democràticament a les demandes pacífiques dels catalans, com la de Gran Bretanya cap a Escòcia o Canadà cap al Quebec, l’extremisme de la dreta espanyola no hauria tingut el suport del sistema polític per defensar les seves idees “radicals i antidemocràtiques”, defensa Torra en l’article al rotatiu nordamericà.

Publicitat

Per aquest motiu, el president català defensa que l’independentisme no s’ha de retirar de la defensa democràtica i ha afegit que “la millor resposta al feixisme i a l’ultranacionalista sempre serà promoure la pau, la lliure informació i la unitat dels demòcrates”.

“Catalunya seguirà avançant per obtenir el reconeixement al seu dret a l’autodeterminació a través de la pau i la democràcia. Esperem que Espanya estigui a l’alçada de les circumstàncies i doni una resposta democràtica del segle XXI: que els catalans haurien de poder decidir sobre el seu futur polític a través d’un referèndum”, ha conclòs.

Torra situa el moviment de l’extrema dreta en un “fenomen global” i atribueix el naixement de Vox a la ruptura dins el PP en l’època de la presidència de Mariano Rajoy, a partir del 2004. En aquest context, qualifica el partit de Santiago d’Abascal de formació “molt més disposada a admirar l’exdictador Francisco Franco i amb objectius tradicionals del feixisme espanyol”.

En canvi, explica que el moviment independentista s’ha intensificat a partir del 2010 a causa dels atacs del Tribunal Constitucional (TC) i dels partits espanyols contra l’Estatut i ho desvincula completament dels partits d’extrema dreta.

En l’article, Torra acusa els partits polítics espanyols d’assenyalar el moviment independentista com el culpable de “totes les desgràcies” d’Espanya per expulsar-se les responsabilitats. Han creat, segons Torra, una “narrativa falsa” vinculant el moviment independentista català amb el creixement de l’extrema dreta. Segons el president català, durant molts anys els partits que han governat Espanya, independentment de les seves opcions polítiques, han sotmès Catalunya a una falta important d’inversió pública i han “discriminat” els catalans.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut