Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Toc d’atenció del Consell d’Europa a Espanya pels “salaris injustos” dels joves i becaris

Considera que les ajudes "no proporcionen ingressos addicionals significatius" ni "cobreixen un nombre significatiu de famílies"

|

- Publicitat -

El Consell d’Europa (CdE) denuncia els “salaris injustos” dels joves i els becaris a Espanya En un informe publicat aquest dimecres sobre la situació de la infància, la família i els migrants a Espanya entre el 2022 i el 2018, el Comitè Europeu de Drets Socials del CdE adverteix l’Estat que tenen uns sous que “no garanteixen un nivell de vida digne”. En particular, critica que els nous contractes de formació en alternança o de pràctiques professionals perquè calculen el salari “proporcionalment al temps de treball efectiu prenent com a referència del Salari Mínim Interprofessional”. Pel que fa a la situació de les famílies, el CdE veu insuficients les prestacions per tenir fills.

D’una banda, considera que les ajudes “no proporcionen ingressos addicionals significatius” ni “cobreixen un nombre significatiu de famílies”. L’informe recull que el subsidi per fills ha estat substituït per la renda mínima vital, que exigeix residir legalment a Espanya almenys en l’últim any anterior a fer la petició. Una durada és “excessiva”, segons el CdE.

Publicitat

D’altra banda, l’organització destaca que s’hagi ampliat a 12 mesos el període de protecció contra l’acomiadament després del permís de maternitat. Tanmateix, lamenta que encara es pugui acomiadar a una treballadora embarassada o en baixa per maternitat en un procediment d’acomiadament col·lectiu en què l’empresa no ha deixat d’existir.

Situació dels migrants

El Consell d’Europa crítica diversos aspectes de la situació de les persones migrants a Espanya, sobretot dels menors. Així, denuncia que es facin proves òssies per avaluar l’edat dels nens, que es facin expulsions immediates de nens “sense prestar-los cap assistència” i que la presó preventiva dels menors sigui “excessiva”.

A més, adverteix Espanya que no pot excloure les prestacions socials del càlcul dels mitjans econòmics que exigeix als migrants per obtenir el permís de residència. També lamenta que no es “faciliti adequadament” l’ensenyament de la llengua materna dels migrants als seus fills.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut