Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Tira endavant la tramitació dels pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona amb l’abstenció d’ERC i Junts

|

- Publicitat -

L’abstenció d’ERC i Junts ha permès la tramitació inicial del pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2023. Els dos grups independentistes han facilitat que la proposta del govern de Barcelona en Comú i el PSC hagi superat el primer tràmit a la Comissió d’Economia i Hisenda. Ara, per tant, govern i oposició tenen prop de dos mesos de marge per negociar, ja que la votació definitiva del pressupost per a l’any vinent es farà al plenari del mes de desembre. El principal grup a l’oposició, ERC, ha justificat l’abstenció per “responsabilitat” però, en canvi, no ha garantit l’aprovació definitiva al desembre. Per altra banda, Cs, PP, Valents i la regidora no adscrita Marilén Barceló hi han votat en contra.

Tant BComú com el PSC han defensat a l’inici que es tractava d’un primer pas i s’han mostrat disposats a negociar. De fet, el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, ha recordat que anteriors pressupostos els han aprovat gràcies al suport d’ERC, JxCat o Valents, i fins i tot amb l’abstenció del PP.

Publicitat

A l’inici del punt, Collboni ha defensat la proposta de l’executiu, però alhora ha remarcat que el que avui es decidia era només la possibilitat de debatre i tramitar els pressupostos i ha mostrat mà estesa a parlar amb l’oposició per arribar a un acord a finals d’any. “Demanaria sentit del moment que estem vivint i del que la gent espera avui de la política”, ha dit el socialista.
Per la seva banda, el regidor de Pressupostos, Jordi Martí (BComú), ha assenyalat que la proposta del govern és “la millor proposta de pressupostos en un context de crisi i ple d’incerteses”. “Estem convençuts que la proposta és bona, però encara ho serà més quan aconseguim l’acord x fer-ho realitat”, ha afegit tot apuntant que ERC és “còmplice” de la major part de les polítiques que desenvolupa el pressupost.

L’abstenció dels dos grups independentistes

Des d’ERC, la formació s’ha centrat a criticar el poc marge donat a l’oposició per mirar-se el pressupost més que no pas a parlar dels comptes en si. El regidor republicà Jordi Castellana ha recordat que divendres van tenir accés a una presentació de Power Point que es va lliurar a la premsa, mentre que el document en detall no el van rebre fins dilluns i dimarts se’ls va convocar a una reunió de trenta minuts. “Avui podrien ser responsables i posposar la negociació al novembre”, ha indicat Castellana durant la comissió i abans d’expressar el sentit del vot. “Si només és fer un tràmit, comencem amb un paper en blanc”, ha replicat a Collboni i Martí.

Et pot interessar  L’Ajuntament de Barcelona omet la senyera en el cartell promocional de la diada de Sant Jordi

Tanmateix, en el darrer torn de paraula i després de parlar d’un govern “irresponsable” i acusar-los de ficar “entre l’espasa i la paret” a l’oposició, ha apuntat que “la ciutat de Barcelona té una sort: i és que ERC és responsable”. Així, els republicans s’han abstingut i han indicat que començaran a analitzar detalladament les xifres, però han avisat que si volen que el pressupost 2023 s’aprovi al desembre “hauran de canviar de fons i de formes”.

Per la seva banda, Junts també s’ha abstingut i ha coincidit que han rebut els documents tard. La formació nega que sigui un pressupost que respongui a les necessitats de la ciutat, tal com afirma el govern, i ja ha avançat que presentaran al·legacions. “La idea que dibuixen aquests pressupostos és una idea de ciutat que no és la que compartim”, ha etzibat Ferran Mascarell. Fonts de JxCat han matisat després de la votació que donar llum verda al tràmit no vol dir que hi acabin votant a favor. “No són els nostres pressupostos i gairebé segur que no ho seran, però sí que som un grup responsable, amb vocació de governar la ciutat i aquesta proposta de pressupost arriba en un moment molt crític per a molts ciutadans, empreses i teixit social”, han expressat les mateixes fonts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut