Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

The Guardian es fa ressò d’una carta de més de 400 acadèmics que exigeixen la retirada dels càrrecs contra els síndics electorals

Chomsky o Varoufakis afirmen que és “la primera vegada a la història de la UE” que s’amenacen experts amb penes de presó

Avatar
Agències 04/03/2021
El president del Parlament, Roger Torrent, l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, i part del Govern en funcions, al costat dels síndics de l'1-O abans del seu judici, el 3 de març de 2021. (Horitzontal)

Més de 400 acadèmics de l’àmbit de la política i el dret exigeixen en una carta a ‘The Guardian’ la retirada dels càrrecs contra els síndics electorals pel seu paper en el referèndum de l’1-O. La carta publicada aquest dijous la firmen experts d’arreu del món com Noam Chomsky, Yanis Varoufakis, Alain-G Gagnon o Carles Boix, que afirmen que “és la primera vegada a la història de la Unió Europea” que s’amenacen experts amb penes de presó per “utilitzar la seva experiència per garantir que un referèndum se celebri de forma justa i imparcial”. A més, asseguren que van actuar a petició del Parlament, que en aquells moments tenia un mandat vàlid per encarregar-los la feina.

Els acadèmics mostren la seva “especial preocupació” per la decisió de la justicia espanyola de perserguir als experts Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal i Josep Pagès, que van ser nomenats membres de la sindicatura electoral el setembre del 2017 per supervisar el referèndum de l’1 d’octubre. Ara se’ls acusa de delictes de “desobediència” i “usurpació de funcions” i s’enfronten a la possibilitat d’entrar a presó durant un màxim de dos anys i nou mesos.