Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Tensió entre el jutge dels atemptats del 17-A i l’advocat d’un dels acusats

L’advocat de Driss Oukabir amenaça amb marxar si no li canvien el lloc i el president denega les qüestions prèvies

Àlex Huguet 10/11/2020
Pla obert de l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares, aquest 10/11/2020 (horitzontal)

El magistrat que presideix el judici a l’Audiència Nacional pels atemptats jihadistes de l’agost del 2017, Félix Alonso Guevara, ha començat la sessió amb força tensió tant amb un advocat defensor com amb les acusacions, en rebutjar de forma taxativa i elevant el to de veu les seves peticions.

En un primer moment, l’advocat de Driss Oukabir, Luis Álvarez Collado, ha amenaçat amb abandonar la sala i el judici si no el canviaven de lloc, ja que està situat darrere de la fiscalia i es queixava que no veuria la cara dels representants del ministeri públic quan fessin els seus interrogatoris. A més, tampoc tenia endoll per al seu ordinador, al contrari que la resta de parts personades. Guevara li ha prohibit taxativament abandonar la sala i ha dit que no havia de veure la cara de la fiscalia, sinó dels testimonis i acusats. Respecte l’endoll, el jutge li ha dit que no era un dret de la defensa però li ha proposat posar-se al costat de la fiscalia, cosa a la qual l’advocat ha renunciat perquè no volia estar tant a prop del fiscal per si aquest li podia veure documents.

A continuació, el magistrat ha cridat a declarar a Mohamed Houli Chemlal, el principal acusat i ferit a l’explosió d’Alcanar. Però algunes acusacions han demanat poder presentar qüestions prejudicials. És un tràmit no previst en els procediments de sumari, com aquest, però normalment s’accepten. Guevara, en canvi, ho ha desestimat també de forma enèrgica. Quan els advocats han formulat la seva protesta, el president del tribunal també s’ha indignat i ha elevat el to de veu assegurant que no tenien dret a la paraula. Acte seguit ha cridat a declarar el primer acusat.