Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Sindicats alcen la veu en la jornada de l’1 de maig: “Les empreses, sense cap tipus d’escrúpol, estan apujant preus”

|

- Publicitat -

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han exigit aquest Primer de Maig a les patronals que augmentin els salaris per combatre la inflació “desbocada” i evitar una major pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors que generi una nova recessió. En declaracions als mitjans, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha dit que les empreses “no poden dir que no poden” apujar sous. “Sense cap mena d’escrúpol, estan apujant preus”, ha afirmat, qualificant “d’insultants” els beneficis de Repsol en ple increment dels carburants. El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha avisat que un 27% dels catalans ho té “impossible” per fer front a l’augment de preus i ha demanat ajuts directes de 300 euros per als més vulnerables.

Pacheco ha avisat del risc d’exclusió i pobresa de gairebé un terç de la població, i ha exigit “respostes directes dels poders públics”. A més de l’ajut de 300 euros, en forma de “transferència directa de rendes per a les persones que ni tan sols tenen uns ingressos que arribin al salari mínim”, Pacheco també ha instat la Generalitat a revisar a l’alça l’índex de renda de suficiència, perquè arribi a més gent.

Publicitat

Sobre els salaris, tant Pacheco com Ros han reclamat a la patronal que reaccioni i s’avingui a pactar un augment salarial. “No acceptarem cap acord de referència salarial que no incorpori la clàusula de revisió salarial”, ha avisat el secretari general de CCOO, que creu que els treballadors “no han de tornar a pagar la factura” de la crisi. “Ja la paguem amb el preu de la llum i de la compra”, ha remarcat.

En la mateixa línia, Camil Ros ha dit que apujar salaris és “imprescindible”. Segons ell, la prioritat dels sindicats és obrir negociacions “sector a sector”, però si les patronals “segueixen enrocades” caldrà fer altres plantejaments. “Si no volen, haurem de plantejar una indexació dels salaris a la inflació per llei”, ha avisat.

Ros també ha remarcat que si el BCE pot marcar els tipus d’interès, també hauria de poder “marcar topalls en energia i carburants”. “No només pugen els costos de les empreses, els costos de la gent, especialment dels que tenen salaris més baixos, també. Anar a comprar és molt més car, agafar el cotxe és molt més car, també ho és pagar la llum…”, ha dit.

Satisfacció amb la reforma laboral

Malgrat destacar la reivindicació dels salaris, els dos sindicats majoritaris també han remarcat durant la seva atenció a mitjans la importància dels acords assolits en els últims dos anys de pandèmia.

“Després de molts anys, podem sortir un 1 de Maig amb unes condicions de treball millors que l’any anterior”, ha destacat Camil Ros. El secretari general de la UGT ha dit que si l’última crisi es va resoldre “amb ERO i destrucció d’ocupació”, l’impacte de la pandèmia s’ha combatut amb mecanismes com els ERTO o la nova reforma laboral, que ha destacat que està permetent incrementar la contractació indefinida, especialment entre els més joves.

Pacheco ha parlat “d’acords fonamentals” com l’augment de l’SMI als 1.000 euros, la reforma de les pensions o la recuperació dels equilibris en les negociacions laborals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut