Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Serret demana al govern espanyol “la màxima ambició” per aconseguir l’oficialitat del català a la UE

"No hi ha oposicions frontals ni vetos, però cal acabar de consolidar confiances amb els estats", ha constatat la consellera

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha expressat que afronta la pròxima reunió del Consell General de la UE, prevista pel 24 d’octubre “amb tota la cautela”. “No hi ha oposicions frontals ni vetos, però cal acabar de consolidar confiances amb els estats”, ha argumentat Serret, que també ha afegit que el Govern està treballant “amb més força” després de l’ajornament de la votació. En una atenció als mitjans després de reunir-se amb delegats del Govern als països de la UE, la consellera ha demanat al govern espanyol “la màxima ambició i exigència” per aconseguir el vot favorable dels 27 socis europeus. “Nosaltres estem fent el màxim per esvair qualsevol dubte i consolidar el que hem reivindicat”, ha sentenciat.

Els 27 estats membres van ajornar la votació sobre l’oficialitat del català, el basc i el gallec en l’últim Consell General de la UE, celebrat el 19 de setembre. La majoria de socis europeus van expressar dubtes econòmics i jurídics sobre la inclusió d’aquestes llengües i es van demanar continuar treballant per abordar la seva oficialitat en les pròximes reunions. En una atenció als mitjans posterior, el Ministre d’Afers Exteriors, Manuel Albares, va apostar per prioritzar el català en el desplegament de l’oficialitat davant el basc i el gallec.

Publicitat

Després de l’ajornament de la votació, Serret ha assegurat que el Govern ha mantingut contacte amb el Ministeri d’Afers Exteriors, a qui han mostrat “tot el suport i l’acompanyament” per fer que l’oficialitat “sigui una realitat”. Ara bé, la consellera ha advertit que la posició de l’executiu català serà la “d’exigir al màxim”. “No rebaixarem ni l’ambició ni l’exigència”, ha insistit.

Et pot interessar  La Delegació del Govern a Brussel·les reivindica l'oficialitat del català a la UE en la celebració de Sant Jordi

Així, Serret ha dit que el Govern ha iniciat “amb més força” una segona ronda de contactes amb els diferents estats membres per “consolidar la fortalesa del català com a llengua”. “Ho estem fent en tots els nivells d’influència i desenvolupant la màxima capacitat de relació amb tots els països”, ha subratllat Serret, que també ha volgut matisar que el Govern “no posarà el focus en cap estat”. “Serem molt discrets”, ha asseverat.

En la reunió d’aquest dimarts de la consellera amb els delegats del Govern a la UE, s’ha elaborat i compartit un argumentari amb algunes de les qüestions i dubtes expressats pels socis europeus sobre l’oficialitat del català. Aquest document es traduirà en tots els idiomes i pretén ser una eina de diàleg entre els delegats i els diferents governs europeus.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut