Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Serret constata l’absència de vetos al català a Europa després de reunir-se amb tres ambaixadors europeus a Madrid

La consellera assegura que el procés avança positivament, però manté la "màxima exigència" a l'Estat

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, va reunir-se el vespre del passat dilluns, 16 d’octubre, amb tres ambaixadors a Madrid en el marc de l’ofensiva del Govern per promoure l’oficialitat del català a la UE. “Creiem que anem bé en el sentit que estem constant que no hi ha vetos, tot i que encara queda feina per fer”, ha dit a la premsa des de la delegació de la Generalitat a la capital espanyola un cop acabades les trobades. Serret ha reiterat també la “màxima exigència” en el paper que ha de jugar l’Estat per facilitar l’aprovació d’aquesta reclamació. De fet, després de trobar-se amb els representants diplomàtics -els països dels quals no han transcendit- Serret ha mantingut també una trobada amb un alt responsable d’Exteriors a la seu del ministeri.

Respecte al paper que ha de jugar el govern de Pedro Sánchez, Serret ha recordat que l’executiu espanyol té la “responsabilitat” de fer la negociació i la tasca de proposta davant els 27. “Aquí nosaltres, des del primer moment, ens posem a disposició per reforçar al màxim tota aquesta labor, però també amb tota l’exigència i la demanda d’ambició al ministre i al govern”, ha afirmat. “La sintonia és positiva, ens anem alineant”, ha afegit.

Publicitat

Serret ha detallat que hi haurà més trobades amb ambaixadors després de la ronda d’aquest dilluns. En paral·lel, ha ressaltat, s’està treballant també des de la delegació del Govern a Brussel·les, on es mantenen contactes amb els representants permanents dels diversos països membres. Tanmateix, ha avançat que viatjarà pròximament a Bèlgica per fer noves trobades amb representants comunitaris.

Et pot interessar  Catalanofòbia del cònsol equatorià a les Balears: afirma que la llengua "discrimina", "segrega" i "roba oportunitats"

A preguntes de la premsa, la consellera ha evitat “posar nota” a la labor feta fins ara pel govern de Pedro Sánchez en aquest assumpte i ha apostat per continuar treballant discretament per aconseguir un resultat final positiu. “Encara queda feina per fer”, ha conclòs Serret, que ha apostat per “donar solidesa” a la tasca feta fins avui.

Els darrers dies el Govern ha llançat una “nova ofensiva” a diversos nivells per assegurar un bon final al procés d’oficialització del català a les institucions europees. Més enllà de les trobades amb governs, la Generalitat té previst engegar els pròxims dies una campanya publicitària -tant a la xarxa com a la via pública- als diferents països de la UE per influir en l’opinió pública i d’aglutinar més suport de la ciutadania.

La pròxima data rellevant clau per a l’oficialitat del català a la UE serà el 24 d’octubre, quan Luxemburg acollirà un nou Consell d’Afers Generals. Allà està previst que els ministres d’Exteriors de la UE debatin novament aquest tema, tot i que no es preveu una votació formal. Tot i això, la decisió sobre el català es pot prendre en altres trobades del mateix nivell que se celebrin pròximament i la voluntat de l’executiu català és no forçar una votació fins que no s’asseguri la unanimitat necessària perquè tiri endavant i s’apliqui.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut