Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Serret aposta per “enfortir” i “consolidar” les delegacions a l’exterior: “Són la porta de Catalunya al món”

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, aposta per “enfortir” i “consolidar” les delegacions del Govern a l’exterior perquè “són la porta de Catalunya i l’acció exterior al món”. En una compareixença a la comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació del Parlament, Serret ha reivindicat que després d’una fase d’obertura de noves delegacions ara cal “consolidar” la xarxa i dotar-la de més recursos. Malgrat els “intents de manipulació i tergiversació”, ha afirmat Serret, les delegacions són “una eina” tant al servei de ciutadans com d’empreses, entitats i institucions. A més, la consellera ha defensat potenciar el “rol important i estratègic” de Catalunya a la Unió Europea. “Som un aliat útil”, ha reivindicat.

En la seva intervenció, Serret ha situat la Unió Europea com a marc prioritari de l’acció exterior catalana i ha refermat el compromís del Govern amb el projecte europeu. “El compromís de Catalunya amb Europa no són només paraules”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha dit que Catalunya pot contribuir a fer que Europa afronti els reptes energètics, digitals i de ciberseguretat.

Publicitat

A més, ha reivindicat la recuperació de les relacions a alt nivell amb les institucions europees, després de la reunió del president, Pere Aragonès, amb dos alts càrrecs de la Comissió Europea. “Europa sap que té un soci responsable, fiable i seriós”, ha subratllat. A banda del marc europeu, Serret també ha situat la mediterrània com a àmbit estratègic clau.

La consellera d’Acció Exterior ha apostat per “reforçar” la projecció internacional de Catalunya i “enfortir” l’acció exterior amb “rigor i responsabilitat”. En aquest sentit, ha defensat que l’acció exterior s’ha de regir pels principis de “credibilitat, utilitat i reputació”. Segons Serret, ara cal dotar l’acció exterior catalana de la “musculatura” i “importància que requereix”.

Et pot interessar  Serret obre contactes amb Hongria per mantenir el català a l’agenda: “Volem construir confiances per seguir avançant”

Defensa de la negociació amb l’Estat

Serret també ha apostat per reivindicar a nivell internacional la defensa de la independència i la petició de celebrar un referèndum, especialment a Europa. “En la mesura en què siguem més creïbles estarem en millors condicions d’explicar de forma rigorosa com abordem el conflicte polític”, ha dit tot apuntat que el Govern defensa a nivell internacional l’aposta pel diàleg i la negociació amb el govern espanyol com a “millor eina per trobar una solució política al conflicte”. “La negociació i l’acord formen part del llenguatge de les relacions internacionals, de la resolució de conflictes i la democràcia”, ha afegit.

En l’àmbit de la cooperació internacional, Serret ha refermat l’aposta per arribar al 0,7% del total del pressupost. “És una de les línies mestres del Govern i ho continuarà sent”, ha remarcat, tot apostant per treballar amb les entitats per dissenyar aquesta cooperació.

Finalment, la consellera d’Acció Exterior ha apostat per mantenir i fer nous acords bilaterals amb territoris d’arreu del món, per la participació catalana en organismes internacionals i per reforçar la relació amb el cos consular a Barcelona. També ha reivindicat la importància de tenir presents els catalans a l’exterior, que ha insistit també són una “ajuda a la promoció i projecció” de Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut