Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024
Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024

Senadors francesos reclamen la mediació de la UE entre Catalunya i l’Estat espanyol

|

- Publicitat -

Els senadors francesos que van signar un manifest pel “respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya” han reclamat aquest dimecres la mediació de la Unió Europea entre Catalunya i l’Estat per tal de “retrobar el camí del diàleg”. Després d’una reunió en la qual alguns d’ells s’han trobat amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, el senador del Partit Socialista Simon Sutour i el senador dels Republicans François Calvet han insistit en la necessitat que s’obri el diàleg entre el govern català i l’espanyol per trobar una solució a la qüestió catalana.

“Posem tota la nostra força i voluntat perquè la Unió Europea exerceixi el seu rol i obri el diàleg”, ha dit Calvet. Al seu torn, Bosch ha exigit al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, “iniciar immediatament un procés de diàleg” i li ha retret no haver “fet res” durant el seu govern per trobar una “sortida democràtica al conflicte”.

Publicitat

Diputats francesos portaran la sentència de l’1-O a l’Assemblea Nacional

D’altra banda, avui s’ha conegut que alguns diputats francesos estan preparant iniciatives per portar la sentència de l’1-O a l’Assemblea Nacional. Això és el que ha assegurat aquest dimecres el diputat de la coalició nacionalista Pè a Corsica (Per Còrsega) Jean-Félix Acquaviva, que ha apuntat que, per exemple, es podrien fer accions a les comissions de la cambra baixa. Malgrat no estar encara formalitzades, Acquaviva ha dit que estan estudiant com mobilitzar-se com a resposta a la sentència i que les accions no seran només a l’Assemblea Nacional.

La resposta a la sentència ha estat una de les qüestions que ha tractat el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, durant una reunió a l’Assemblea Nacional amb alguns dels 52 diputats francesos que van denunciar la “repressió” a Catalunya. Després de la trobada, Bosch ha insistit en la necessitat d’iniciar una “negociació política” amb el govern espanyol per resoldre la situació política.

Et pot interessar  La UE considera Rússia "l'únic responsable" de la mort de Navalni i defensa que la seva "dignitat" perdurarà

Després d’una reunió d’una hora amb Bosch i en una atenció a mitjans a l’exterior de l’Assemblea Nacional francesa, Acquaviva ha denunciat la “repressió desproporcionada” a Catalunya i la “gravetat de la situació”. Sobre les mobilitzacions i accions que preveuen en les pròximes setmanes, el diputat de Pè a Corsica ha remarcat la voluntat que se’ls senti “més fort” per “assolir una solució política i democràtica” a la qüestió catalana.

Al seu torn, el diputat Paul Molac, del partit del govern, La République En Marche, ha assenyalat que la qüestió catalana “no es pot resoldre posant les persones de les organitzacions i del govern a la presó”. Molac ha denunciat la “instrumentalització de la política”, cosa que ha considerat un “risc”. “No cal anar més enllà, calen propostes i que el govern espanyol proposi una solució política”, ha subratllat Molac, mentre que el diputat del Partit Comunista Pierre Dharreville ha apuntat que la situació actual a Catalunya és “preocupant” i ha defensat “les llibertat i els drets d’expressió política i d’expressió dels pobles”.

Després de reunir-se amb representants de les dues cambres legislatives de França, el conseller d’Acció Exterior ha instat de nou el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a “actuar”. “És el moment de trobar una sortida a través del diàleg i de negociacions polítiques”, ha subratllat Bosch, que ha considerat que els que haurien “d’estar a l’altra banda de la taula” amb Sánchez són els presos polítics.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut