Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Segueix la insistència en l’atzucac entre els governs estatal i català

|

- Publicitat -

Els dos governs, el català i l’estatal, no poden ser més clars en les seves posicions i les expressen diàfanament. Per als uns, no hi ha més camí que l’amnistia i per als altres, els indults “eren inevitables”. Diumenge sempre és dia de declaracions als mitjans i es fa de nou palès com n’estan de lluny ambdues parts i com fan quan se’ls pregunta directament què n’opinen de les declaracions de l’altra part: com si sentissin ploure.

Així, per un cantó, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat la concessió dels indults als nou presos del procés i ha assegurat que “no hi havia alternativa”. “El govern respecta la sentència del Suprem, però mentre la unitat d’Espanya va quedar restablerta en uns segons, la fractura de la societat s’ha aguditzat. I la funció d’un govern es remoure els obstacles per garantir la convivència”, ha justificat Campo en una entrevista dominical al diari ‘El País’. “Hi ha moments que els governs han de posar elements positius per canviar el coses. No tenim garantia que això sigui exitós, però no ens perdonaríem no intentar-ho”, ha continuat el titular de Justícia, que sí ha tancat la porta a una amnistia i a un referèndum pactat per “implantejables”.

Publicitat

Només hi ha “diàleg constructiu dins el marc legal”
“El govern vol afavorir el diàleg i fer-lo amb l’ordenament jurídic vigent. La idea d’una amnistia és inviable i també la idea d’un referèndum pactat”, ha asseverat Campo. “L’amnistia suposa l’oblit i l’indult representa el perdó per construir a partir d’aquí, però sense oblidar que hi va haver uns fets molt greus el 2017 i que no s’haurien de repetir”, ha precisat el ministre de Justícia, que només reclama als partits independentistes “una actitud per al diàleg constructiu dins el marc legal”. Tornant als indults, Campo s’ha mostrat convençut que no prosperarà cap dels recursos. “Vaig portar una proposta al Consell de Ministres pensant en la correcció absoluta. Esperem que sigui així i no hi hagi cap retret del Suprem”, ha reflexionat en veu alta el titular de Justícia.

En paral·lel, Campo ha reconegut que li hauria agradat una “altra actitud” dels presos amb l’indult, alguns dels quals l’han ‘menyspreat’. “Que m’haurien agradat unes altres actituds? Doncs sí, però no passa res. I per això la llei no exigeix el penediment per indultar”, ha apuntat el ministre de Justícia. “El més important és l’interès general i aquest està per sobre del dels beneficiats per l’indult”, ha reblat Campo, que ha insistit que la mesura de gràcia s’ha pres en exclusiva pensant en la “utilitat pública”. “El govern s’ha centrat en els criteris d’utilitat pública. Això no és una revisió de la sentència. No es tracta d’una qüestió de justícia ni d’equitat”, ha volgut deixar clar el titular de Justícia.

Et pot interessar  La llei d'amnistia deixa fora els acusats d'un delicte de coaccions

“Es un gran desenfocament equiparar Espanya amb Turquia”
Finalment, Campo ha volgut passar de puntetes sobre l’informe del Consell d’Europa, que dona suport als indults i reclama la retirada de les euroordres. “No comparteixo ni el mètode ni la solució, però respecto tots els pronunciaments. Tinc molt clar que som un estat de dret de primera, una democràcia plena. I de ple respecte a la separació de poders”, ha afirmat el ministre de Justícia, que titlla d’un “gran desenfocament” que l’informe equipari Espanya amb Turquia. “Això s’ha de preguntar a l’Assemblea del Consell d’Europa. Si consideren que han hagut de votar això, ells sabran”, ha conclòs Campo.

Vilagrà defensa que l’amnistia és una “solució global”
Davant dels posicionaments del govern estatal, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, creu que l’amnistia “és una solució global per al conjunt de l’independentisme” per acabar amb la “repressió” “obrir una nova etapa de concòrdia”. En una entrevista que publica aquest diumenge el ‘Nació Digital’, la consellera ha defensat que “ningú no ha renunciat a res” amb els indults i que les conviccions dels polítics empresonats per l’1 d’octubre estan “ben fermes”. Amb tot, ha recordat que els indults són parcials perquè hi ha les inhabilitacions i que “la situació no és de restabliment de la vida personal i política al 100%”. A més, insisteix que hi ha marge per fer un “referèndum pactat”, malgrat les reiterades negatives del govern espanyol, i que és un tema de voluntat política.

En ser preguntada per si pilotarà la interlocució amb Madrid, Vilagrà ha dit que a ella li toquen “les relacions institucionals, tant amb el món local com, en part, amb Madrid”. En aquest sentit ha afirmat que tots els consellers intervindran per dur a terme aquesta interlocució tot recordant que hi ha un pacte de govern amb Junts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut