Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Segona oficina d’Endesa ocupada per la CUP: “Que l’electirictat sigui un dret bàsic i no un negoci”

|

- Publicitat -

La CUP Lleida ha ocupat aquest divendres l’oficina d’Endesa situada a l’avinguda Francesc Macià de Lleida per protestar per l’encariment del preu de la llum i exigir que “l’electricitat sigui un dret bàsic i no un negoci”. Els anticapitalistes denuncien que vint anys després del procés de liberalització de les elèctriques a l’estat espanyol i a la Unió Europea “el preu de la llum ha augmentat més d’un 100% , mentre que el salari mitjà ho ha fet només un 20%”. El diputat de la CUP-UNCG , Pau Juvillà, ha posat de relleu que “mentre les grans empreses elèctriques nodreixen els seus consells d’administració amb antics càrrecs polítics, obtenen grans beneficis econòmics”.

La formació anticapitalista ressalta que “en el darrer hivern, el cost de la llum va augmentar un 27% mentre la pobresa energètica ha anat en augment arreu del país”. “L’actual escalada de preus està assolint màxims històrics en el cost, i arriba a superar els 140 euros el megawatt/hora”, assenyalen des de la CUP.

Publicitat

Així mateix, remarquen que “Endesa va obtenir 1.500 milions d’euros de beneficis el 2020, i Iberdrola 3.600 milions”, mentre que “els sous dels grans directius, com per exemple el conseller delegat d’Endesa, són 230 vegades el que guanya una treballadora amb el salari mitjà”, segons la CUP. En canvi, “les famílies veuen com augmenta els seu empobriment i han d’assumir un cost desmesurat per un dret bàsic en mans d’aquestes empreses”, lamenten els anticapitalistes.

La CUP considera “insuficients i temporals” les mesures adoptades pel govern espanyol per rebaixar un 22% les factures. “Cal d’una vegada per totes acabar amb els beneficis milionaris de les energètiques, i temporals perquè aquestes mesures només s’aplicaran durant uns mesos i, en cap cas, van al fons de la problemàtica ni resolen una situació que afecta a tota la població́ perquè l’accés als subministraments bàsics és un dret que s’ha de garantir i al qual tothom ha de poder accedir”, ha dit Juvillà. “L’electricitat no pot ser objecte d’especulació́, no pot ser que el 90% del sistema elèctric estigui controlat per aquestes empreses energètiques i s’enriqueixin amb l’empobriment de la majoria de la població́”, ha afegit el diputat.

Et pot interessar  Estrada planteja el 12-M com un "plebiscit" entre una política "dependent de l'Estat" i "un nou rumb"

La CUP defensa que el país ha d’assolir la plena sobirania energètica i, per fer-ho, aposta com a primer pas per crear una energètica pública i aprofitar la transició energètica per planificar les renovables tal com preveu la Llei Catalana del Canvi Climàtic. Per això, els anticapitalstes consideren “urgent i necessari capgirar el model” i que la generació, el transport i la distribució de l’electricitat siguin “públiques, transparents i democràtiques per acabar amb la pobresa energètica i establir uns preus justos i sota control públic”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut