Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

SBDLC denuncia a l’exalcalde Bustos per un “tracte de favor” en la concessió del tercer grau

|

- Publicitat -

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC) ha denunciat públicament que l’ex alcalde Manuel Bustos ha rebut “tracte de favor” del Departament de Justícia amb la concessió del tercer grau restringit. El col·lectiu, que exerceix d’acusació popular al cas Mercuri, adverteix que es podria tractar d’un cas de “corrupció” perquè el règim de semi llibertat a Bustos no compleix els “requisits mínims legals” per ser atorgat. En aquest sentit, la plataforma recorda que el Servei de Classificació d’Afers Penitenciaris del Departament de Justícia va autoritzar-lo malgrat la junta de tractament de la presó de Lledoners no ho considerava convenient. El col·lectiu demana “màxima transparència” per esclarir-ho.

La plataforma ha ressaltat que els set anys d’instrucció del Cas Mercuri i els tres judicis amb què s’ha condemnat a Bustos “han tingut les màximes garanties legals”, i ha recordat que la justícia va revocar la suspensió d’entrada a presó que demanava l’ex alcalde socialista “perquè no es podia enviar un missatge d’impunitat a la societat”. “Però justament és el que estan fent ara amb el tercer grau”, ha lamentat l’advocat de l’acusació popular, Raül Garcia aquest dilluns.

Publicitat

El lletrat ha subratllat que és “norma i llei” complir diversos criteris per poder rebre el tercer grau. Ha apuntat que s’ha d’haver complert una quarta part de la condemna, fet que no se segueix en aquest cas perquè Bustos té una pena de tres anys de presó i ha rebut el permís després de dos mesos a Lledoners. Garcia també ha assenyalat que “cal tenir en compte l’historial delictiu de l’intern” i ha recordat que l’ex alcalde té tres condemnes i quatre casos més pendents de judici.

Pel que fa a la divergència entre la junta de tractament de Lledoners i el Servei de Classificació d’Afers Penitenciaris a l’hora de concedir el tercer grau, l’advocat ha relatat que fins ara Justícia ha atorgat la semi llibertat aplicant dos criteris “uniformes” en persones condemnades a menys de cinc anys de presó: que el penat no tingués cap condemna prèvia ni tampoc judicis pendents. “No entenem per què en aquest cas no s’han seguit aquests criteris”, ha retret Garcia.

Al mateix temps, la plataforma ha recordat que la fiscalia ha anunciat que recorrerà el tercer grau de Bustos. Fonts del ministeri públic detallen a l’ACN que “no hi ha una autèntica assumpció” dels delictes, ja que Bustos “reconeix parcialment els fets però no considera que siguin constitutius de delicte”. El fiscal també recorda que l’ex alcalde té quatre causes pendents de judici.

Per aquests motius, la plataforma conclou que “hi ha un tracte de favor que atempta contra l’ètica política” i demana a Justícia que clarifiqui els motius pels quals Bustos és en semi llibertat. “La societat ha de saber què ha passat”, ha refermat el portaveu Isidre Soler, que ha advertit que “si es confirma que això és un tracte de favor, s’estaria davant d’un cas de corrupció o prevaricació per haver actuat contra la llei”.

Al seu torn, la regidora de la Crida per Sabadell Nani Valero ha lamentat que el cas de Bustos “deixa en entredit que la justícia sigui igual per a tothom” i ha retret que el seu tercer grau “està fonamentat en interessos partidistes”. Valero ha assenyalat així les polèmiques declaracions de la consellera Ciuró, en què a finals de març deixava la porta oberta a un pacte entre Junts i el PSC a la Generalitat.

A parer de la regidora, el tercer grau pretén “reforçar” la relació dels post convergents amb els socialistes i adverteix Ciuró que demanaran la seva dimissió “si no s’esclareixen” els motius del permís a Bustos.

Compareixences parlamentàries

La plataforma SBDLC i la Crida han fet aquestes declaracions en roda de premsa des del Parlament, on la CUP també ha refusat el tercer grau de Bustos. Els cupaires s’han mostrat “sorpresos i preocupats” i han anunciat la petició per a què compareguin a la Comissió de Justícia tant la consellera Lourdes Ciuró com el director general d’Afers Penitenciaris, César Galván. El grup parlamentari de la CUP també ha adreçat preguntes escrites a Justícia per conèixer el procediment detallat amb què s’ha atorgat el règim de semi llibertat a l’exalcalde.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut