Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

S’avança quatre mesos el reforç del Grup de Prevenció d’Incendis per la sequera “extraordinària”: “No havia passat mai”

El dispositiu dobla els efectius – de 30 persones a 60- per tasques de prevenció, vigilància i primeres intervencions

|

- Publicitat -

Per primer cop en la història, el Govern ha avançat quatre mesos l’operatiu d’estiu del Grup de Prevenció d’Incendis Forestals (GPIF) del Departament d’Acció Climàtica per la situació “extraordinària” de sequera al país. El dispositiu, en marxa aquesta setmana, dobla els efectius – de 30 persones a 60- per tasques de prevenció, vigilància i primeres intervencions i amb 8 bases de sortida a tot el territori. “Això no havia passat mai”, ha explicat la directora general de Boscos d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, tot remarcant que els arbres “estan al límit” per la falta de pluges en els darrers 3 anys. Aquest cap de setmana s’hi sumarà el vent de ponent i mestral des de la Catalunya Central en avall i es demana extremar precaucions.

“No podem fer que plogui, però sí que hem d’estar preparats fer front a les pitjors condicions“, ha afirmat Enric Sapés, cap de projectes especialitzats del GPIF durant una jornada de vigilància a Castellgalí, als peus de Montserrat.

Publicitat

Amb el personal incorporat aquesta setmana, s’ha passat a poder disposar de 70 efectius amb 26 vehicles, 1 tractor equipat amb desbrossadora i una arada de discos per realitzar tasques preventives i 3 robots desbrossadors que serveixen per fer tasques de trituració i eliminació de restes vegetals. Els 8 equips mobilitzats actuen des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental), Benifallet (Baix Ebre, Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta), Tremp (Pallars Jussà) i Calaf (Alta Anoia).

Les unitats del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) duen a terme tasques de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals o el manteniment d’àrees estratègiques de baixa càrrega de combustible, entre d’altres. També fan vigilàncies en boscos de ribera per prevenir incendis de borrissol dels pollancres -molt inflamable- alhora que també es fan cremes controlades per al manteniment de pastures a l’alta muntanya.

La presència d’aquests efectius permet una primera actuació ràpida en cas que sigui necessari i evita així que els focs siguin grans i destructius. “Acció Climàtica elabora un mapa diari del risc d’incendi i ens marquen les rutes”, explica Enric Sapés. Una part important són també les feines de dissuasió en moments de més risc com l’actual, i posa l’exemple d’urbanitzacions urbanes en zones forestals on “realment hi a més perill” de foc i, en cas d’incendi, fan la primera actuació a l’espera de l’arribada dels Bombers. Una feina que també fan en coordinació sempre amb ADF i Agents Rurals.

“Treballem com si fos un estiu”

Sapés, que porta més de 20 anys treballant en el sector, admet que “mai havien treballat un febrer com si fos un estiu”. La situació és tan extrema que fins i tot ells mateixos han de vigilar a l’hora de treballar amb maquinària per no causar cap foc. “I això és el que hauria de fer tota la ciutadania, els boscos són un polvorí i cal anar molt amb compte amb fer activitats en zones forestals”, ha afegit.

La sequera acumulada en els últims 3 anys i els rècords històrics de falta d’aigua a la vegetació ha fet disparar el risc d’incendis forestals. De fet, els boscos de Catalunya “són més vulnerables que mai” en aquesta situació i per això es treballa per reduir riscos i protegir i conservar els ecosistemtes.

Et pot interessar  Vilagrà, sobre les piscines: "Nosaltres no podem dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics"

Un escenari incert i preocupant a l’estiu

El Departament d’Acció Climàtica i els tècnics alerten que la situació és “extrema” i el risc d’incendi és molt alt a causa de la falta de pluges. “El que veiem fent el seguiment de vegetació és que aquest febrer està essent extremadament sec respecte els 30 últims anys”, ha detallat la responsable de Boscos del Departament, Anna Sanitjas. “I això ens porta a que, si no plou, entrarem a l’estiu amb una situació extrema i pràcticament desconeguda perquè no sabem com es podran comportar en una situació tan crítica”. L’actual sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, està portant la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país.

Una de les dades que preocupen és la baixa humitat. Segons explica Francesc Xavier, de l’equip de prevenció d’incendis, “tenim una humitat molt baixa per aquesta època i la situació encara no és crítica, però a mesura que avanci la primavera, la temperatura i la radiació pujaran i les necessitats d’aigua de les plantes s’incrementarà de forma exponencial”. Que afegeix que, “si no plou, els problemes seran molt seriosos”. En aquest sentit, remarca que “no cal que les plantes morin perquè la situació empitjori” perquè, pel sol fet d’estar seques, ja són “un combustible molt favorable pel foc”.

L’afectació a la vegetació

Segons el mapa elaborat mitjançant satèl·lit (VIIRS), que compara l’actual quantitat d’aigua i verdor de la vegetació amb les registrades per a la mateixa època als darrers 12 anys, la quantitat d’aigua i la verdor de la vegetació no havien estat mai tan baixos a gran part del país. Entre els punts que se situen en mínims històrics hi ha bona part de la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l’Ebre i el nord-est.

Aquesta situació es tradueix en afectacions a la vegetació que van des de la pèrdua de fulles i mortalitat de branques fins a la mortalitat d’individus o masses senceres, i en un debilitament general de les masses que les fa més vulnerables a l’atac de plagues o malalties. Actualment, hi ha més proporció de vegetació morta o debilitada a les masses forestals que són més susceptibles de patir incendis, fins i tot fora de les èpoques o situacions més habituals fins ara.

Sanitjas també ha explicat que la caiguda d’arbres és un altre dels riscos als quals s’està fent front amb tales selectives. I posa l’exemple de zones del Garraf on la sequera ha fet “col·lapsar” algunes masses senceres de pinedes. “És de les coses que més ens preocupa i estem actuant de forma dirigida per evitar riscos de caiguda a persones”, ha dit.

Tot plegat porta al Departament d’Acció Climàtica a pensar que les campanyes de prevenció d’incendis ja no es concentraran només a l’estiu sinó que s’aniran dispersant al llarg de tot l’any. “Abans era del 15 de juny al 15 de setembre”, però episodis de vent combinats amb molta sequera faran disparar el risc d’incendi i caldrà donar-hi resposta, ha conclòs la responsable de Boscos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut