Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Sànchez, Turull, Rull i Forn es retrobaran aquest divendres amb Puigdemont a Waterloo

|

- Publicitat -

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i els consellers legítims Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn es retrobaran aquest divendres amb el president exiliat de la Generalitat i líder del partit, Carles Puigdemont, a Waterloo (Bèlgica).

Serà la primera trobada en persona dels exconsellers amb Puigdemont des de la tardor del 2017, després que tots quatre van ser excarcerats la setmana passada per l’indult que els ha concedit el Gobierno.

Publicitat

Tots ells havien manifestat la voluntat de reunir-se amb Puigdemont a Waterloo, i ho faran en un context polític marcat per la reunió que el president espanyol, Pedro Sánchez, i el català, Pere Aragonès, van acordar reunir la taula de diàleg la tercera setmana de setembre a Barcelona.

No obstant això, les posicions entre totes dues parts continuen totalment distanciades, perquè el Govern arribarà a la taula de diàleg amb la seva proposta de partida d’amnistia i autodeterminació, mentre que l’executiu central ha reiterat el seu rebuig a aquestes premisses.

Tot això en paral·lel a la negociació que Junts i ERC han d’abordar per acordar l’estratègia independentista, arran de les discrepàncies que va generar que el líder republicà, Oriol Junqueras, descartés recentment la via unilateral.

Per Junts, renunciar a la via unilateral i assegurar, com va dir Junqueras, que l’actitud del Govern espanyol és la millor de l’última dècada, només s’entén “en l’estratègia i la necessitat d’articular el suport d’ERC al que anomenen el govern més progressista de la història”, va sostenir aquesta setmana el secretari general del partit, Jordi Sànchez.

Crisi interna

Tot i que Junts no qüestiona la via unilateral, el partit, que a final d’aquest mes complirà el seu primer any de vida, també ha hagut d’afrontar una crisi interna quan Sànchez va afirmar que el referèndum de l’1-O es va concebre més per forçar una negociació amb l’Estat i aconseguir pactar una consulta que no pas per proclamar la independència.

Et pot interessar  Anna Navarro aposta per impulsar la Marca Catalunya i que vagi més enllà de Barcelona

Això va provocar que sectors crítics de Junts, ja molestos pel paper que va tenir durant les negociacions amb ERC per formar govern, impulsessin un text, que va avançar Europa Press, en el qual demanaven la dimissió del secretari general del partit i que posés el seu càrrec a disposició dels afiliats en forma de votació per al seu cessament.

El 24 de juliol es farà el primer Consell Nacional del partit, un conclave que pot servir per calibrar la força de Sànchez en el si de la formació i per afrontar l’inici del nou curs polític a partir del setembre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut