Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Sánchez s’escuda en l’Estatut per atraure el suport als pressupostos

Pedro Sánchez oferirà invertir a Catalunya l’equivalent al seu pes en el Producte Interior Brut (PIB) espanyol, segons publica ‘Nació Digital’. El president del govern espanyol, que presenta els pressupostos […]

Avatar
Agències 10/01/2019
Torra i Sánchez, en una imatge d'arxiu

Pedro Sánchez oferirà invertir a Catalunya l’equivalent al seu pes en el Producte Interior Brut (PIB) espanyol, segons publica ‘Nació Digital’. El president del govern espanyol, que presenta els pressupostos per al 2019 el divendres, intenta d’aquesta manera sumar el vot dels partits independentistes als comptes públics, uns vots imprescindibles perquè prosperin. Dades del 2017 indiquen que el pes de l’economia espanyola en el conjunt de l’estatal és de l’entorn del 20%, fet que suposa que una cinquena part de la inversió en infraestructures que prevegin els pressupostos estatals haurien de ser per a Catalunya. Si Sánchez complís la seva promesa, compliria, de retruc, amb el que establia la disposició addicional tercera de l’Estatut del 2006. Tot i això, cal tenir en compte qu és un deute històric que Catalunya no ha recuperat.

Sánchez serà dissabte a Barcelona en el marc d’un acte de partit i, de fet, avui Miquel Iceta ja ha avisat que els comptes públics espanyols guardaven “nous arguments” per seduir els partits independentistes.

Segons recorda el mitjà digital, el Gobierno no té obligació de complir amb aquella disposició addicional, que estava prevista durant set anys a partir de l’aprovació de l’Estatut i que el Tribunal Constitucional va rebaixar a orientativa. Seria, doncs, la primera vegada des d’aleshores que s’arriba a una xifra d’inversió prevista del 20%. També cal fer esment que la xifra de pressupost finalment executada acostuma a ser molt menor a la que es preveu en un principi.