Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Sánchez segueix especulant amb un possible indult dels presos polítics

En la mateixa sessió al Congreso, Casado diu que les escoles catalanes són "madrasses" i TV3 és un "NO-DO"

|

- Publicitat -

ACN Madrid. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat aquest dimecres respondre una pregunta del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que l’ha emplaçat a aclarir si indultarà els polítics independentistes després del judici encara que els presos polítics hagin renegat de l’indult en diverses ocasions. Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, Sánchez ha esquivat la qüestió i, per contra, ha demanat a Rivera que se “centri” i que pacti “uns bons pressupostos” amb ell. Unes manifestacions en la línia de les que ja va fer dimarts que no han agradat al líder de Podem, Pablo Iglesias que ha advertit el president que “no s’equivoqui d’aliats”, i tampoc a Pablo Casado que ha aprofitat el seu torn de preguntes per acusar el president espanyol de ser un “cavall de Troya” de l’independentisme a l’Estat.

Casado, que ha afirmat que a Catalunya s’han convertit les escoles en “madrasses” i TV3 és un “NO-DO”, no ha volgut parlar de les gravacions de Maria Dolores de Cospedal amb l’excomissari Villarejo, malgrat que Sánchez l’ha emplaçat a aclarir “quins favors deu a algun diputat per no lluitar contra la corrupció i obrir d’una vegada per totes la regeneració al PP”.

Publicitat

Tot plegat en una sessió de control marxada per les noves gravacions de l’excomissari Villarejo amb l’exsecretària general del PP, absent de la sessió de control. Casado ha evitat les preguntes dels periodistes sobre aquesta qüestió als passadissos del Congrés abans i després d’assistir al ple, igual que la majoria dels seus diputats, que han apuntat que no tenien res a dir sobre la qüestió.

A la seva pregunta, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat durament “l’estampa de vergonya” de la suposada negociació entre Pablo Iglesias i Oriol Junqueras a la presó de Lledoners, uns “pactes” que “humilien els espanyols” i la “gent de bé que ha defensat la democràcia”. “Tinc clar que en aquella presó no es van negociar quotes d’autònoms, sinó indults, prebendes, impunitat”, ha dit Rivera, que ha emplaçat Sánchez a comprometre’s a no fer ús dels indults després del judici.

Et pot interessar  La JEC prohibeix a 3Cat dir 'exiliats' i 'exili' en el context del sobiranisme

El president espanyol ha evitat aquesta qüestió i en la seva resposta ha recordat a Rivera que Ciudadanos és la primera força a Catalunya. “Defensi una solució que implica reforçar l’autogovern, bastir ponts, i no per utilitzar Catalunya per rascar vots a Espanya”, ha dit Sánchez, que ha demanat a Rivera que sigui “autònom” i “parli amb nosaltres per pactar uns bons pressupostos que són bons per als ciutadans”. “El que li demano és que recuperi el centre i no perdi el nord, centri’s a la moderació”, ha dit Sánchez.

La invitació de Sánchez a Rivera topa amb els interessos de Podem, amb qui el govern espanyol té un pacte de pressupostos. Pablo Iglesias ha advertit el president espanyol que “seria bo que no s’equivoqui d’aliats” ni opti per formacions que fan “discursos d’extrema dreta”.

Sánchez també ha respost una pregunta del líder del PP, Pablo Casado, que l’ha advertit que no pot “cavalcar el tigre” de l’independentisme i l’ha acusat de deixar l’Estat en mans d’ERC i el PDeCAT. “Espanya està en mans dels independentistes, dels que defensen a Batasuna i dels que assessoren la dictadura Chavista, i vostè balla la seva música”, ha dit Casado, però “el tigre no es convertirà en vegetarià”. “Recuperi el sentit d’Estat, recuperi la credibilitat, compleixi el seu compromís, convoqui eleccions i trenqui amb els partits independentistes abans que aquesta perillosa aliança acabi amb Espanya”, ha conclòs.

En la seva resposta, Sánchez ha demanat a Casado que tingui “la mateixa lleialtat que va tenir el PSOE quan estàvem a l’oposició”. “Vostè continua aferrat a l’extremisme però la radicalitat el portarà a la marginalitat electoral”, ha advertit Sánchez, que li ha demanat que “trenqui amb el passat més fosc del PP”. “Quins favors deu a algun diputat per no lluitar contra la corrupció i obrir d’una vegada per totes la regeneració al PP?”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut