Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Sánchez recorda que l’amnistia és fruit de la voluntat del Congrés i retreu a Feijóo que no tingui idees per a Catalunya

El president espanyol recorda al líder del PP que no pot passar quatre anys amb una "enrabiada permanent"

|

- Publicitat -

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que no pot encarar els “quatre anys” de legislatura que queden amb la seva “expressió avinagrada” i “enrabiada permanent”, i li ha recordat que la llei d’amnistia és fruit de l’expressió majoritària del Congrés i s’acabarà sotmetent al criteri del TC. Segons Sánchez, Feijóo no té “cap proposta” per a Catalunya més enllà d’utilitzar-la com a “greuge territorial” per “rascar vots” a altres latituds. En aquest marc li ha recordat que després de cinc anys de govern progressista el procés independentista ha deixat de ser considerat com un problema per al 99,5% dels ciutadans, segons el CIS: “Alguna cosa hem fet bé per a la convivència”, ha sentenciat.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions al torn de rèplica de la seva compareixença al Congrés per fer balanç de la presidència europea. El president espanyol ha recordat al líder dels populars que ja han passat cinc mesos des de les eleccions del 23-J. “Vostè no pot estar així setmana rere setmana, perquè la vida segueix per a milions de ciutadans i no es pot passar quatre anys dient que no és president perquè no vol”.

Publicitat

El president espanyol també ha acusat Feijóo de “manca de cultura democràtica” per pretendre imposar el model del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) des d’una “minoria”. Si vol canviar el sistema, ha advertit, “primer guanyi unes eleccions, armi una majoria democràtica i reformi el sistema”. “No té cap sentit que el CGPJ reflecteixi la majoria absoluta del PP de quan governava Mariano Rajoy”, ha recordat.

Sánchez també ha defensat obertament l’amnistia, que és “transcendent per superar les conseqüències judicials del que va passar a la dècada del 2010 i 2020”. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que si Feijóo no hagués tingut cap dependència dels vots de Vox ara mateix estaria a favor d’aquesta mesura.

Et pot interessar  Divisió d'opinions sobre l'amnistia entre els primers experts convocats per analitzar-la al Senat

Encara sobre l’amnistia, ha apuntat que la llei és fruit de la voluntat majoritària del Congrés, que va aprovar el seu primer pas amb 178 vots. “En democràcia qui aprova les lleis és el poder legislatiu”, ha recordat, i per tant “els grups seran els que decideixin amb els seus vots si hi ha o no amnistia”. A més, ha recordat, “si hi ha dubtes de legalitat serà el Tribunal Constitucional qui dirimeixi la qüestió”.

Sánchez també ha acusat Feijóo de no tenir cap “proposta per a Catalunya”, i ha recordat que ja van utilitzar la qüestió territorial com a greuge per motius electorals quan es va aprovar l’Estatut. El PP, ha dit “va utilitzar les meses petitòries a tot l’Estat contra l’Estatut” amb “mentides” i va portar al TC articles de l’Estatut de Catalunya “calcats d’altres estatuts que avui estan vigents i aprovats per governs del PP”.

Reunió de divendres

Sánchez també ha retret a Feijóo que digui ser el màxim representant de la “política per a adults” i després aplaudeixi expressions com “m’agrada la fruita” de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. El mateix sobre el fet que pretengui jugar “al fet i amagar” amb el lloc on es produirà la reunió de divendres, que tindrà lloc al Congrés per imposició del PP. En tot cas, ha acceptat la condició. “Ens veiem el divendres al Congrés i parlarem del que vostè vulgui”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut