Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Sánchez defensa la taula de diàleg entre governs per “posar punt i final a la confrontació territorial”

Rufián i Nuet han aplaudit l’anunci, però la majoria de diputats d’ERC no ho han celebrat

Agències 04/01/2020
Sánchez anunciant la mesa de diàleg bilateral entre Governs
El president del govern espanyol en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte al ple del Congrés la seva intenció de crear la taula de diàleg bilateral Estat-Generalitat pactada amb ERC. “La crearem, debatrem dins del marc constitucional i posarem punt i final a aquesta confrontació territorial”, ha afirmat entre aplaudiments –també dels diputats d’ERC- i queixes des de les bancades de la dreta. Sánchez ha assegurat que la taula exemplifica la intenció del seu executiu de “millorar els mecanismes de col·laboració institucional amb totes les comunitats autònomes”. El camí a la cohesió territorial, ha dit, “no pot ser el de la involució que plantegen alguns, sinó el de la millora”.

Sánchez ha anunciat la creació de la taula –inclosa a l’acord signat amb ERC per a la seva investidura- al tram final del seu discurs, quan ha insistit que “l’Espanya de les autonomies i de l’autogovern és una realitat inqüestionable que no admet marxa enrere”.

Segons el president en funcions, cal impulsat la participació de les comunitats autònomes en les decisions de l’Estat, un intercanvi d’informació real que ha de contribuir, ha apuntat, a fer realitat la legislatura del “diàleg territorial”.

En aquest marc ha defensat la Constitució com una eina que ha permès el “lliure desenvolupament de les identitats nacionals” d’Espanya “plural i diversa”. “Espanya tal comés: aquest serà el nostre projecte polític”.

També ha defensat la reforma del sistema de finançament i la transformació de la conferència de presidents en una trobada de caràcter anual, perquè les comunitats autònomes gestionen matèries socials i “necessiten una actualització del finançament autonòmic”.

Finalment, ha recordat que “contràriament a certes creences” que propugna la dreta, el model d’autogovern “ha suposat una millora de la distribució territorial”. La “diversitat”, ha dit, ha de ser “un estímul per al diàleg i el consens”.