Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Sànchez avisa Aragonès que no es deixi enganyar pels “trilers” de la Moncloa

|

- Publicitat -

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha alertat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no es deixi enganyar per la Moncloa que, segons ha dit, són uns “trilers” de confondre l’opinió pública. “El que posaria en risc el suport de Junts al Govern seria fer creure que amb l’abordatge de les qüestions del dia a dia s’està encarant la taula del diàleg cap a la negociació. Això seria trencar l’esperit de la legislatura”, ha afegit en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’. Sànchez ha defensat que no es pot acceptar que en el marc de la taula de diàleg es vulgui parlar de temes competencials. D’altra banda, ha criticat que el president Sánchez porti 40 persones al Tribunal de Comptes i alhora digui que és moment de concòrdia.

El dirigent de Junts està convençut que Aragonès sap perfectament quin és el seu mandat i full de ruta però ha afegit que una altra cosa és el que vulgui fer Pedro Sánchez. En aquest context, el secretari general de JxCat ha dit que el president de la Generalitat “ha de saber mantenir-se fidel al que la majoria del país li demana”. I és que, segons Sànchez, les qüestions competencials del dia a dia s’han de tractar en les comissions bilaterals i mixtes que ja existeixen. “No es pot fer creure que la solució del conflicte passa avui per plantejar la gestió dels fons europeus, l’IVA o la transferència de Rodalies”, ha conclòs.

Publicitat

Sànchez defensa que la part catalana ha de portar a la taula del diàleg només l’amnistia i l’autodeterminació tot i que ha admès que no es pot impedir que el president del govern espanyol parli del que cregui oportú. Amb tot ha alertat que el president Sánchez té per costum “confondre les regles del joc” i ha apuntat el perill que vulgui convertir la negociació en una comissió mixta de traspassos. Pel que fa al calendari, ha considerat que amb “molta probabilitat” la primera reunió de la taula del diàleg serà al setembre.

Pel que fa al Tribunal de Comptes que avui comunicarà les fiances a una quarantena d’ex-alts càrrecs del Govern per l’acció exterior de la Generalitat, el secretari general de Junts ha demanat que l’advocacia de l’estat tingui un “paper més actiu” i desautoritzi els informes d’aquest tribunal que “no s’aguanten per enlloc”. “El mínim exigible és que Sánchez, que diu que ens estima, ha de ser coherent amb actuacions desaforades. Sánchez és el responsable de l’advocacia de l’estat que té una determinada actitud al Tribunal de Comptes i també diu que vol facilitar la via del diàleg. No es poden portar 40 persones amb l’advocacia de l’estat donant suport a demandes surrealistes i molt mal intencionades i, per una altra banda, dir que és moment de la concòrdia”, ha conclòs.

Preguntat per l’entrevista del president d’ERC, Oriol Junqueras, a ‘La Vanguardia’, en què deia que l’actitud del govern espanyol és la millor en una dècada, Sànchez ha dit que entén les paraules de Junqueras però que no les comparteix. I és que, segons el dirigent de JxCat, formen part de l’estratègia d’ERC d’articular un suport al govern espanyol.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut