Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Sàmper admet que va ser una bala de foam el que va fer que una jove perdés un ull en les manifestacions

|

- Publicitat -

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat que “tot indica” que va ser una bala de foam el que va provocar que una jove perdés un ull en les manifestacions contra l’empresonament de Pablo Hasel. Ha explicat a La2 i Ràdio 4 que l’informe està “pràcticament tancat” i que el que falta és la pericial mèdica. Segons l’informe policial, en el moment en que la noia va resultar ferida “s’estaven llençant bales de foam” a la zona on hi era. Ha afegit que si la conclusió és aquesta “és evident que hi hauria responsabilitat patrimonial” i s’activaria el protocol existents perquè la ferida fos “indemnitzada”. D’altra banda, ha dit que els responsables de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana es poden enfrontar a una temptativa d’homicidi.

Sàmper ha explicat que hi ha 14 detinguts pels aldarulls de dissabte i que un d’ells està “directament relacionat” amb la crema de la furgoneta. Entre aquests hi ha una dona italiana responsable de ruixar amb líquid inflamable. Ha insistit que si la furgoneta hagués explotat es podria haver produït una mort i, per tant, el que hi ha hagut és un homicidi en grau de temptativa. Ha afegit però que és tasca de la fiscalia determinar-ho.

Publicitat

“Fracàs social”

El conseller ha valorat que la situació no és un fracàs del sistema d’ordre públic sinó que el que hi ha és un “fracàs social”. Ha afegit que cal treballar per donar una resposta política a la generació de joves que veu poques perspectives de futur. Ha lamentat que la majoria es manifesten pacíficament però que hi ha uns “300-400” que són “molt violent”. En aquest sentit, ha afirmat que el grau de violència “és molt elevat”.

Ha demanat també però que la gent pacífica “que no tirava ni una pedra”, no ajudi els violents. Ho ha dit ja que ha assegurat que dissabte passat es va veure gent que no estava fent actes violents però sí fent barricades perquè la policia anés més lenta.

Diferències amb les protestes post-sentencià de l’1-O

Sàmper ha explicat que encara no s’ha decidit si la Generalitat es personarà com a acusació pels darrers aldarulls però ha suposat que sí ho farà: “Probablement sí”. Ha afirmat que la violència “no es pot emmarcar en una cosa normal i justificable” i ha demanat “no confondre” amb situacions com les de la sentència de l’1-o, “on es podria arribar a entendre que era un poble que surt enfadat per una repressió inaudita”. Ha afirmat que el que està passant ara és diferent i és “violència gratuïtat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut