Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Salut manté el missatge d’alerta amb la pandèmia malgrat el control de la situació actual

|

- Publicitat -

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha constat aquest divendres que la pandèmia del coronavirus “va a la baixa des de fa dies” gràcies a la vacunació i a les mesures. Ara bé, Salut manté el missatge de prudència i deixa clar que, si bé la pandèmia “canvia de paradigma i de forma”, “no ha acabat”. “La situació està controlada i si seguim per aquest camí, és improbable que hi hagi un nou rebrot, però hem de continuar en alerta”, ha afirmat Vergés. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha insistit en el missatge que el risc d’un rebrot massiu és “baix” per la combinació de l’avanç de la vacunació amb el manteniment de restriccions. Ramentol ha advertit que aixecar-les ràpid, podria modificar aquesta probabilitat de rebrot.

Les mesures de la covid-19 actuals estaran vigents una setmana més, tal com estava previst en la darrera resolució, però el Govern ja ha avançat noves flexibilitzacions de cara al dilluns 24 de maig. Això és possible per la situació actual de la pandèmia, que permet anticipar l’aixecament d’algunes mesures, han dit els responsables polítics en roda de premsa aquest divendres.

Publicitat

L’avanç de la vacunació està tenint impacte en el nombre de defuncions, hospitalitzacions i contagis. Vergés ha indicat que el 83% de les persones de més de 60 anys han rebut almenys la primera dosi de la vacuna i el 62% dels majors de 50. Aquest dijous es van administrar més de 77.000 dosis del vaccí a Catalunya i aquesta setmana, fins dijous, unes 260.000.

Ara bé, els responsables de Salut insisteixen que cal mantenir les mesures de prevenció de contagis i que s’ha d’anar “pas a pas” a l’hora d’aixecar les restriccions. Ramentol ha deixat clar que les mesures que limiten la interacció social continuaran sent necessàries durant un temps i ha demanat “comprensió” i “coresponsabilitat” als ciutadans: “Si volem mantenir un nivell de risc baix, necessitem encara restriccions i limitacions”.

Et pot interessar  Salut redefineix el mapa sanitari començant per quatre noves xarxes al Pallars, Girona, la Catalunya central i la C-17

Sobre l’impacte de l’aixecament de l’estat d’alarma, Vergés ha dit que encara és massa d’hora per saber-ne l’abast però ha destacat que de moment no han observat un impacte de la flexibilització d’algunes mesures, previ al 9 de maig.

Davant la millora dels principals indicadors de la pandèmia, els responsables de Salut han mantingut el missatge de prudència. La consellera ha recordat que hi ha 399 pacients a les UCI per covid-19 i que aquesta quarta onada va anar precedida d’un increment d’ingressos a crítics que els va alertar molt. A planta, encara hi ha 1.139 pacients, si bé és la xifra més baixa registrada des de l’octubre, abans de la segona onada.

Vergés ha recalcat que la pandèmia continua i que serà una amenaça fins que no acabi a tot el món. La titular de Salut ha destacat que qualsevol variable de la pandèmia en un altre país pot tenir un impacte a Catalunya, sobretot amb referència a les noves variants, com la de l’índia, i ha recordat que precisament aquesta és una de les grans lliçons del coronavirus. Una amenaça que sembla molt llunyana pot acabar capgirant-ho tot.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut