Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

S’ajorna definitivament fins al juny la decisió sobre les llicències per edat

La CAI ho ha ratificat, i per ara tots aquells que podien començar a gauidir-ne ho podran fer fins que no es fixi un règim definitiu

Agències 31/03/2022
El ple del Parlament durant la votació de la moció sobre els Jocs Olímpics d'Hivern | ACN

La Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament ha ratificat l’acord de la Mesa per ajornar fins al 17 de juny el termini per decidir sobre les llicències per edat vigents. Inicialment, el termini acabava aquest divendres 1 d’abril, però la Mesa i la Mesa ampliada van decidir donar més temps per decidir si aplica retroactivament l’eliminació de les llicències per edat. D’aquesta manera es podrà negociar amb el Consell de Personal amb dos mesos i mig més de marge. D’altra banda, mitjançant una esmena introduïda pel PSC-Units, ERC, JxCat i CUP, els qui tenien el permís autoritzat i han de començar a gaudir-lo abans que acabi el nou termini, podran començar a fer-ho fins que no es determini el règim definitiu.

L’acord de la Mesa ampliada dimarts apuntava que els funcionaris que tenen una llicència autoritzada i han de començar a gaudir-la abans que s’acabi aquest termini, “han de continuar prestant serveis efectius al Parlament fins que no s’aprovi el règim definitiu”. Però els socialistes, els republicans, Junts i CUP han registrat una esmena de supressió d’aquesta part a la proposta de modificació de la Disposició Transitòria dels Estatuts del Règim i el Govern Interiors del Parlament.

Així, si abans es comptava que durant el període transitori  se suspenien les llicències per edat que s’havien de començar a aplicar en les pròximes setmanes, ara els qui les tinguin concedides podran començar a gaudir-les. Però només fins que no es determini el règim jurídic definitiu sobre aquesta fórmula.

El diputat del PSC-Units Ferran Pedret, secretari primer a la Mesa i un dels encarregats de l’àrea de personal, ha explicat que “era impossible sostenir una negociació col·lectiva adequada si es mantenia la data de termini a l’1 d’abril”. I sobre l’esmena que obre la porta a que els qui tenien permís autoritzat puguin començar-lo a gaudir de manera temporal, ha raonat que se suprimeix per “preservar la forma”.

El PSC-Units, ERC, JxCat i Vox han donat llum verda a la proposta, i Cs s’ha abstingut. En el moment en què s’ha sotmès a votació, no hi havia cap membre de la CUP-NCG, En Comú Podem ni del Grup Mixt.

Tot i que l’acord amb el Consell de Personal no és imprescindible perquè la Mesa tiri endavant una decisió sobre si s’aplica la retroactivitat o no en l’eliminació de les llicències per edat, s’ha prioritzat la negociació col·lectiva. S’espera que en breu s’obri formalment la negociació amb els treballadors de la cambra.

La Mesa no ha explicat quina és la proposta inicial que plantejaran als treballadors. L’informe jurídic firmat pel lletrat Antoni Bayona, encarregat per la Mesa, obre la porta a retirar les llicències per edat als que ja no van a treballar al Parlament. Argumenta que el “principi d’irretroactivitat només garanteix les percepcions rebudes pels beneficiaris de les llicències per edat però no es projecta sobre el dret a mantenir les condicions de la llicència de cara al futur quan s’ha produït un canvi normatiu”. També hi ha un altre informe, signat pel lletrat Ferran Domínguez, que només parla del cas dels 12 treballadors que van demanar la llicència per edat el 2021 i que encara no se’ls hi aplica.