Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Sabrià creu que Illa estarà “inhabilitat per governar” si el PSC no dona suport a un finançament singular

|

- Publicitat -

El viceconseller d’Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, creu que el líder del PSC, Salvador Illa, estarà “inhabilitat per governar” si els socialistes no donen suport a un finançament singular per a Catalunya. En una entrevista a l’ACN, Sabrià considera “un esperpent” que el PSC no estigui al costat del Govern per reclamar la fi d’un dèficit fiscal que “dessagna” el país. El viceconseller troba “sorprenent” que Illa estigui “absolutament a l’altra banda”, i lamenta que els socialistes sempre “triïn el PSOE” en comptes de Catalunya. D’altra banda, Sabrià constata les dificultats de l’executiu per negociar els pressupostos del 2024 amb Junts: “És fotut, perquè no és que estigui costant posar-se d’acord amb les mesures, sinó parlar-ne”.

Sabrià creu que la proposta per un finançament singular que acabi amb el dèficit fiscal de Catalunya hauria de comptar amb el suport del PSC. De fet, assegura a l’entrevista a l’ACN que és “un esperpent” que els socialistes no hi estiguin al costat, sinó que Illa expliqui “reiteradament” que no hi està a favor. El viceconseller dedueix, en aquest sentit, que el líder socialista defensa que continuïn els 22.000 MEUR de dèficit fiscal.

Publicitat

“Quan algú no vol donar solucions a la gent del seu país, això l’inhabilita per governar”, sosté Sabrià, que reitera que el dèficit fiscal “dessagna” el país des de fa dècades. El viceconseller apunta que Catalunya ha de continuar sent “solidària” i assumir una quota amb l’Estat -mentre no s’assoleixi la independència.

I subratlla, en aquest sentit, que és “sorprenent” que el PSC estigui “absolutament a l’altra banda”. La seva conclusió és que, quan es tracta de triar entre Catalunya i el PSOE, els socialistes sempre escullen el PSOE.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va encarregar a finals de novembre a la consellera d’Economia, Natàlia Mas, una proposta de finançament singular per acabar amb el dèficit fiscal. L’informe hauria d’estar llest aquest febrer, segons Aragonès.

Sabrià només n’ha volgut comentar que el contingut “no sorprendrà”. I que serà una “proposta viable” que dependrà de la voluntat política, i d’algunes “palanques” que hi ha per tal que la proposta avanci.

“Costa” parlar amb Junts dels pressupostos

El Govern fa setmanes que afirma que ho té “tot a punt” per portar els pressupostos al Consell Executiu, però que espera tancar abans un acord “prou ampli” amb els grups parlamentaris. Sobre aquest tema, el viceconseller admet en les declaracions a l’ACN que es va “un pèl tard” perquè no tothom està sent “prou diligent”.

Et pot interessar  Vilagrà, sobre les piscines: "Nosaltres no podem dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics"

Sabrià insisteix que hi ha 2.400 MEUR de diferència entre tenir nous comptes o no, i que es destinaran bàsicament a polítiques socials. En aquesta línia, posa pressió als grups per avançar les negociacions i tancar un acord com més aviat millor. Sabrià calcula que els comptes del 2024 són un 80% d’ERC i un 20% de la resta.

I com van les negociacions, grup per grup? Sabrià explica que les converses amb el PSC “van avançant”, i que amb els comuns també tot i que “una mica més lent”. Pel que fa a la CUP, el Govern és conscient de les “dificultats” que hi ha perquè votin a favor dels comptes, tot i que les converses són “positives”. De fet, l’executiu vol recollir algunes de les propostes dels anticapitalistes, encara que no votin ‘sí’ als comptes.

“Amb Junts tot costa més”, subratlla Sabrià a l’entrevista. L’expresident del grup parlamentari d’ERC argumenta que li “costa d’entendre” el motiu, perquè els obstacles no són per abordar unes mesures o d’altres, sinó per “parlar-ne, fixar reunions, tenir respostes”.”Sorprèn, però nosaltres insistim”, apunta Sabrià, que manté que és “important” teixir confiances amb els exsocis.

Amb aquest escenari el Govern manté que prefereix portar els comptes a aprovació del Consell Executiu un cop s’hagi tancat almenys la majoria dels pactes amb els grups: “Ens agrada perquè és millor, més fàcil, net i polit, i endreçat”. Així, el Govern prefereix anar “ajustant” els comptes “fins que toqui”, en comptes de fer-hi esmenes quan ja estan en tramitació parlamentària.

Ara bé, Sabrià no tanca la porta a portar-los abans a aprovació del Consell Executiu, perquè “el temps es va esculant”. “No ens tanquem portes a res, però ens agrada més fer la feina abans de portar-los al Govern”, insisteix. Així mateix, el viceconseller alerta de la possibilitat que Junts avali abans els comptes espanyols de Pedro Sánchez, que els d’Aragonès pel 2024: “És estrany, però sembla que podria passar”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut