Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Rufián afirma amb aire triomfalista que ERC decidirà les quotes i el Gobierno, després, respon amb una evasiva

|

- Publicitat -

Hi haurà quota i la fixarem nosaltres”. El portaveu d’ERC al Congreso, Gabriel Rufián, ha assegurat que els republicans decidiran la quota del català en la nova llei espanyola de l’audiovisual.

En la roda de premsa d’aquest divendres a Madrid, Rufián ha afegit que la norma “només es negociarà i pactarà amb ERC”. El partit ha acordat amb el PSOE que la quota es tanqui abans del 31 de desembre. El portaveu dels republicans ha donat per “complerts” tots els acords previs amb el PSOE sobre els comptes actuals, la segona condició d’ERC per no presentar esmena a la totalitat als pressupostos del 2022. Així, el portaveu republicà ha anunciat una transferència “immediata” de 18 MEUR per a beques i el traspàs de l’ingrés mínim vital.

Publicitat

Rufián ha insistit que la decisió de no presentar esmena a la totalitat als pressupostos espanyols no vol dir que els republicans votin a favor dels comptes: “No és un ‘sí’, tampoc és un ‘no'”, ha afegit. Així mateix, el líder d’ERC a Madrid ha constatat que, un cop superada la “primera fase”, els republicans plantejaran al govern espanyol “una sèrie de reivindicacions” de cara a negociar els comptes pel 2022.

Rufián no ha detallat quines seran les peticions del seu partit, però les ha qualificat de “socials” i “fàcils d’assumir per un govern progressista”. Sí que ha insistit que la derogació de la reforma laboral del PP, i tombar la llei Mordassa son “imprescindibles”. ERC i Moncloa s’han emplaçat a parlar-ne “des de ja”.

Fonts republicanes han explicat que l’entesa amb els socialistes s’ha concretat a les 13:55 hores, és a dir, cinc minuts abans que s’acabés el termini per presentar esmenes a la totalitat als pressupostos espanyols.

Què diu l’acord?
El document de l’acord, concreta que el PSOE aprovarà la nova llei audiovisual “amb ERC”. A més, detalla que la nova norma “potenciarà i fomentarà la producció audiovisual, protegint les llengües cooficials i contribuint a la seva difusió”.

“Es buscaran les millors fórmules per garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que requerirà de la conformitat d’ERC per aprovar la llei”, afegeix en el primer punt.

Et pot interessar  Díaz no comparteix amb Sánchez la decisió de renunciar a presentar els pressupostos de l'Estat

El segon apartat subratlla que la nova llei “respectarà totes les actuals competències dels organismes de gestió i control autonòmics” -en referència al CAC-, i que “treballarà per dotar-los de noves competències”. Així mateix, el document també apunta que les televisions autonòmiques amb llengua pròpia “es beneficiaran dels nous sistemes de finançament que s’estableixi en la nova llei.

El darrer paràgraf concreta que RTVE, en “coproducció” amb TV3, serà “motor de producció audiovisual” i que es reservaran fons perquè així sigui.

A l’acord també hi consta que ERC votarà en contra de totes les esmenes a la totalitat que es votin durant el ple de dijous que ve al Congreso.

Acords pendents
ERC i PSOE també han tancat avui la segona carpeta que els republicans havien situat com a “condició” per tal de no presentar esmena a la totalitat als comptes espanyols: compliment de tots els acords pendents de l’entesa entre ERC i PSOE pels pressupostos actuals. Segons Rufián, els temes que no s’havien enllestit, ja s’han desencallat avui.

Així, l’executiu de Pedro Sánchez “farà efectiva de forma immediata” la transferència dels 18’6 MEUR corresponents a les despeses de gestió dels Convenis de Beques signats des del 2005. També “s’assumeix el compromís” de convocar durant la primera quinzena de novembre el Comitè de Seguiment per l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya amb dos objectius.

El primer, identificar els factors que expliquen que, a Catalunya, l’execució de les inversions pressupostades per l’Estat sigui “substancialment inferior” que a la mitjana estatal de manera “sistemàtica”. I, en segon lloc, identificar les inversions que puguin accelerar la seva execució el 2021.

ERC i PSOE també han pactat dissenyar una “clàusula de salvaguarda” que actuï com a garantia en el marc dels pressupostos del 2022 per corregir aquesta “tendència” en el proper exercici. Així, s’intensificaran les tasques en relació a l’elaboració del conveni per la gestió de l’ingrés mínim vital, i s’executarà la inversió pendent en programes d’ajuda humanitària aquest any.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut