Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Rovira afirma que el PP va contactar amb ERC per negociar una investidura de Feijóo però assegura que ho van rebutjar

|

- Publicitat -

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha revelat que el PP va contactar amb els republicans a l’estiu per negociar la investidura d’Alberto Núñez Feijóo. En una entrevista a SER Catalunya Rovira ha explicat que els va contactar el diputat popular Carlos Floriano i els va proposar parlar per configurar una majoria. “Els vam respondre que gràcies però que nosaltres no parlem amb el PP”, ha explicat Rovira, que ha afegit que no tenen “res en comú” amb el partit de Feijóo. A més, ha apuntat que un bloc alternatiu per a un govern del PP implicava també Vox i, per tant, ha remarcat que “no tenia cap mena de sentit”. Rovira també ha dit que és “impossible” que el PP treballi per resoldre el conflicte polític perquè “és qui el va agreujar”.

Rovira ha donat detalls sobre aquest contacte just després que es fes públic que el PP i Junts havien negociat un possible suport a la investidura a canvi d’uns indults “condicionats”. Rovira no ha volgut valorar la posició de Junts i ha dit que cada partit ha de donar les seves explicacions. En qualsevol cas, ha remarcat que ERC treballa “amb transparència i coherència”.

Publicitat

A l’entrevista ha explicat que Floriano va contactar amb Teresa Jordà com a portaveu dels republicans a Madrid i li va proposar negociar. Rovira, però, ha exposat que ells només contemplaven “un bloc democràtic i progressista” i, per tant, es van negar a parlar amb els populars.

A més, ha afirmat que el PP és “una contradicció enorme amb el que significa Catalunya”. També ha subratllat que el PP “sempre va tard i és una força política lenta” i els ha dit que “s’han de corregir i esmenar”.

Pel que fa a la relació amb la Moncloa, Rovira ha explicat que des que es va configurar el nou govern espanyol s’han estat reunint aproximadament un cop per setmana per “generar les condicions per negociar”. “Hem aconseguit generar un camí”, ha explicat.

Et pot interessar  Els comuns acusen el Govern de "mentir" sobre el Hard Rock i exigeixen a Aragonès que doni explicacions al Parlament

“Preparats” per si hi ha “obstacles” en l’aplicació de l’amnistia

D’altra banda, Rovira s’ha referit també a la llei d’amnistia, que està pendent d’aprovació després que Junts no la validés al Congrés dels Diputats en creure que tenia “forats”. Segons la secretària general dels republicans la norma està pensada perquè “passi els filtres europeus i els constitucionals” i ha insistit que “s’ha d’aprovar ràpid i sense perdre el temps”.

Rovira ha subratllat que el que no es pot fer és modificar la llei segons “futuribles” i ha advertit que determinats jutges tindran “noves ocurrències” per evitar aplicar l’amnistia. “Si ens trobem obstacles, que els trobarem, estem preparats i tenim preparades moltes solucions i opcions”, ha garantit. A més, ha remarcat que els jutges que esquivin l’amnistia podrien estar cometent prevaricació i creu que caldrà “passar comptes amb qui fa massa temps que no aplica la llei”.

La secretària general també ha apuntat que a Catalunya no hi va haver terrorisme durant el procés i creu que, per tant, ella hauria de poder tornar al país si s’aprova l’amnistia. Tot i que el magistrat García-Castellón vol que la causa de Tsunami Democràtic es jutgi per terrorisme, ha dit que si s’aprova la llei el jutge hauria de “tancar la causa”.

Eleccions catalanes

Rovira també s’ha referit a les properes eleccions catalanes que, si no hi ha cap avançament, estan previstes per al febrer de l’any vinent. En ser preguntada si per a ERC l’opció prioritària, si no té majoria absoluta, és un pacte amb Junts com en les darreres legislatures Rovira ha afirmat que “segueix sent així”. Sobre la possibilitat de sumar en un acord amb el PSC, però, la secretària general d’ERC ha evitat respondre i ha remarcat que encara queda un any per a les eleccions i que el volen “aprofitar bé”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut