Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Riera (CUP): “David Fernàndez podria ser un molt bon candidat” a les catalanes

|

- Publicitat -

El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha assegurat que l’exdiputat ‘cupaire’ David Fernàndez “podria ser molt bon candidat” de cara a unes eleccions catalanes, ha explicat en una entrevista d’Europa Press. El que va ser candidat en les últimes eleccions ha recordat la recent reforma de la CUP que amplia el nombre de mandats, pel qual un dels seus membres pot repetir en un càrrec supramunicipal: ara poden fer-ho dos mandats.

La CUP té en compte que en les últimes legislatures s’han precipitat les eleccions i que no s’han esgotat els mandats, per la qual cosa expliquen com un mandat tot aquell que superi els dos anys, i Riera subratlla que l’organització ha fet aquest canvi, però “no ha començat a parlar de noms”.

Publicitat

Segons relata el diputat, la CUP manté els seus criteris de “no professionalització i no institucionalització” dels seus càrrecs electes i manté facilitar el relleu amb persones noves. Amb tot, també han escoltat les veus internes i externes que demanen “donar major recorregut a la creació i la consolidació de referencialitats internes i públiques, i donar major recorregut i temps a l’acumulació i transmissió d’experiència”, per la qual cosa combinaran tots dos perfils.

Ara, quan abordin el debat dels noms, podrien repetir membres d’anteriors legislatures de la CUP al Parlament, la qual cosa inclou al mateix Riera: preguntat per si ell ho faria, s’ha posat “a la disposició del partit”. “Estic a la disposició de la CUP pel que la CUP decideixi. És una actitud militant generalitzada en totes les persones de la CUP que estem sempre disponibles”, encara que ha insistit que no estan en aquesta fase, sinó en la de redirigir l’estratègia del partit.

En aquest sentit la CUP va celebrar el diumenge passat una Assemblea Nacional, de la qual va sortir un document que acabarà de tancar-se a finals de juliol quan s’acabin de votar les esmenes vives després del conclave.

D’aquella trobada el ‘cupaires’ surten ja amb algunes idees clares, com ser un actor determinant en l’autodeterminació, passant de l’activitat parlamentària de bloqueig a la proactiva i exercint de corretja de transmissió amb el carrer, on cridaran a la mobilització continuada i a la desobediència civil.

Et pot interessar  El PSC lidera la intenció de vot entre els més joves, seguit de Junts, ERC i Vox

Els ‘cupaires’ consideren que el projecte independentista que representa JxCat, ERC i el Govern va quedar “esgotat” des del 3 d’octubre de 2017, i ells proposen no caure en la resignació, recuperar els resignats, i treballar per situar l’independentisme com a garantia de drets socials, civils i polítics, per aconseguir ampliar-lo per l’esquerra.

I en ser preguntat per Fernàndez, Riera ha dit que “és una persona que tant des del punt de vista intern com extern està en unes condicions molt bones per contribuir a aquesta nova etapa; un bon perfil, una persona adequada per construir”.

Convocatòria d’eleccions o no 

Sobre si creu que el president de la Generalitat ha de convocar eleccions, ha plantejat que, quan el Suprem dicti sentència contra els impulsors de l’1-O, si cal continuar amb la mateixa situació política “més val convocar eleccions”.

“Si ell pretén no convocar eleccions per continuar en la mateixa situació política que estem, és continuar innecessàriament una situació agònica i improductiva políticament”, ha dit. També ha afegit que tindria sentit no convocar-les si pretén iniciar després de la sentències del Suprem una fase de “conflicte, mobilització social i confrontació institucional”.

A més, alerta els grups independentistes que la batalla simbòlica que han mantingut fins ara podria ser “contraproduent si no s’acompanya d’unes mesures concretes, de polítiques reals”, que Rigués considera que no s’han donat des d’aquell 3 d’octubre.

Després de la resolució del TC anul·lant la reprovació al rei aprovada al Parlament, preguntat per si tornarien a presentar-la, ha contestat: “Anirem amb molta cura de no portar la batalla política cap a accions simbòliques. Portem temps en què la batalla simbòlica ha estat molt important. Considerem que això ha arribat a cert sostre”, encara que ha afegit que això no descarta que la tornin a presentar.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut