Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Riba denuncia des del Consell d’Europa que el Catalangate suposa un “deteriorament dels principis democràtics”

|

- Publicitat -

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha denunciat des del Consell d’Europa que el ‘Catalangate‘ suposa un “deteriorament dels principis democràtics” i de l’estat de dret a Espanya. En una sessió del comitè d’afers jurídics i drets humans que s’ha celebrat a la seu a París, Riba ha denunciat que l’espionatge amb Pegasus a l’independentisme suposa “violacions dels drets humans” i ha demanat que els fets siguin “plenament investigats” perquè als responsables se’ls “apliqui la llei”. “Cap país pot espiar amb l’excusa de la seguretat nacional”, ha reivindicat.

Riba també ha replicat a les provocacions del representant del PP, Pablo Hispán, que ha acusat l’independentisme de “col·laborar” amb Rússia i ha denunciat que l’espionatge es tracti “de manera frívola”. D’altra banda, l’eurodiputada d’ERC ha criticat la manca de col·laboració de l’Estat per esclarir els casos d’espionatge. “Pot un estat espiar, controlar i interferir en una acció política legítima? Qualsevol persona amb un sentit democràtic ho tindria molt clar”, ha subratllat.

Publicitat

En aquest sentit, Riba ha defensat que l’espionatge amb programaris com Pegasus és un “afer europeu” i que les institucions comunitàries han d’actuar “ràpid” per acabar amb la vulneració de drets civils i polítics.

Altres casos arreu d’Europa

En la tercera sessió del Consell d’Europa dedicada a l’espionatge, també han participat el polític polonès Krzysztof Brejza i el periodista grec Thanasis Koukakis. Brejza, membre del partit de l’oposició Plataforma Cívica, ha denunciat que va ser espiat quan era el responsable de la campanya electoral de la seva formació i que es va utilitzar la informació personal extreta del seu telèfon per perjudicar la seva imatge. “Les autoritats tradicionals no estan protegint els ciutadans”, ha criticat.

Et pot interessar  El Consell Nacional d’ERC avala les llistes per a les eleccions europees, amb Diana Riba com a cap de llista

Finalment, Koukakis ha assenyalat que els programaris d’espionatge són “molt intrusius” i ha explicat que va ser espiat primer amb la “tecnologia convencional” dels serveis secrets grecs i després amb el programari Predator, a través d’un enllaç al qual va accedir. El periodista ha dit que es tracta del mateix enllaç que es va enviar a l’eurodiputat grec Thanasis Koukakis, també espiat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut