Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Reobren el cas d’una periodista lesionada pels Mossos durant les manifestacions post sentència perquè no va investigar-se prou

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional (TC) ha ordenat reobrir el cas d’una periodista lesionada en una cama amb projectils de ‘foam’ disparats pels Mossos -arxivat en base a un informe policial- en considerar que no s’havia investigat prou. El col·lectiu Irídia, que defensa la periodista ferida mentre cobria les manifestacions i els aldarulls post sentència de l’1-O de l’octubre del 2019 a Barcelona, celebra que el TC li doni la raó i subratlla que l’arxiu del cas va vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva de la lesionada. Alhora, apunta que és el primer cop que el TC aborda una vulneració d’aquest dret vinculant-lo amb el dret a la llibertat d’informació i a la necessitat d’investigar suficientment “un cas d’agressió policial”.

L’informe policial, a partir del qual el cas s’havia arxivat primer al jutjat d’instrucció i després a l’Audiència Provincial de Barcelona, indicava que els Mossos d’Esquadra no havien fet servir projectils de ‘foam’ a la zona on es va produir l’impacte. Irídia va recórrer la decisió al TC, que ara ha admès a tràmit el recurs i ha ordenat la reobertura del cas.

Publicitat

L’àrbitre constitucional indica al text de l’admissió a tràmit del recurs d’Irídia que l’assumpció de les asseveracions de l’informe policial “sense practicar cap diligència addicional i sense ni tan sols escoltar els mateixos agents intervinents suposa no només una implícita desjudicialització de la investigació penal sinó també la privació a la demandant de la possibilitat de sotmetre a contradicció les conclusions assolides” en aquell informe. Així, el TC conclou que el cas ha de tornar al jutjat d’instrucció perquè el tribunal “procedeixi en termes respectuosos amb el dret fonamental vulnerat”. Alhora, segons Irídia, el text posa de relleu el “conflicte d’interessos” que suposa el fet que el cos policial que va elaborar l’informe a partir del qual es va arxivar el cas sigui el mateix al qual pertanyen els agents investigats.

Et pot interessar  Elena diu que s'ha "intensificat" el risc d'atacs de llops solitaris i lamenta que el context internacional "no ajuda"

Finalment, Irídia recorda que l’estat espanyol acumula tretze condemnes del Tribunal Europeu de Drets Humans i setze del TC (comptant-hi aquesta) per no investigar denúncies de tortures o tractes i penes cruels, inhumans i degradants.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut