Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

Ramon Grosfoguel: “Incloure els comuns al govern seria trair el mandat del poble català”

El sociòleg de Berkley deixa clar que cal un front estrictament independentista perquè “els comuns ni tan sols són sobiransites perquè sempre es posen al costat de l’estat imperial”

Redacció
Redacció 27/02/2021
Ramon Grosfoguel és un sociòleg i activista porto-riqueny i professor a Berkley.

Albano-Dante Fachín entrevista al canal octuvre.cat al sociòleg de la universitat de Berkley expert en modernitat i colonialitat, Ramon Grosfoguel, sobre el resultat de les eleccions catalanes i el relat és demolidor per als que dubten d’un pacte estrictament independentista. Grosfoguel explica que “malgrat la brutal repressió de l’Estat espanyol i les divisions internes el mandat del poble català ha estat molt clar: un govern independentista”. Assegura que qualsevol altre acord de govern que no sigui un front ampli independentista entre ERC, Junts i la CUP seria “una traïció al mandat del poble català”. Deixa molt clar que el mandat popular, havent superat a més el 50% dels vots, és el de fer un govern independentista que faci possible la independència. Té molt clar que els comuns no poden formar part d’aquest acord i ni tan sols, al contrari del que fan alguns, se’ls pots considerar sobiranistes: “els descarto rotundament perquè no són sobiranistes, atès que sempre es posen al costat de l’estat imperial, no té cap sentit incloure’ls en cap pacte, seria trair el mandat del poble català”.

També expressa sense embuts que la política és unir-se contra l’adversari comú. Per això avisa que plantejar el problema en clau esquerra-dreta busca enganyar la gent creant una divisòria que no és la real. “A Catalunya l’adversari és l’estat imperial i per tant s’han d’unir tots els que tenen aquest mateix adversari”, diu. I recorda que “tots els moviments d’alliberament nacional han de ser transversals, plurals ideològicament, i agrupar tant les elits com els sectors més populars dels pobles oprimits”. Per això demana a ERC, Junts i la CUP que es posin “a l’altura del mandat del poble català”.

Una entrevista que s’ha d’escoltar de principi a final:

https://twitter.com/OctuvreCAT/status/1365337658822701057