Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Rahola diu prou als denigrants espectacles de circ amb animals salvatges

La periodista s’ha oposat a la crueltat animal i demana que es posi fi a aquesta pràctica

Redacció 17/12/2021

La coneguda periodista ha volgut donar el seu suport a una iniciativa que té com a objectiu posar punt final als espectacles de circ amb animals a la Unió Europea. Per aquest motiu, ha fet una piulada en la qual ha mostrat una iniciativa.

En concret, ha citat a Anima Naturalis, que és una associació per la defensa de tots els animals a Espanya i Llatinoamèrica; a la seva directora, Aida Gascón; i a la Fundació per a l’Assessorament i l’Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Així, s’ha mostrat contrària als circs que incentiven la crueltat animal en usar els animals com a eina per a l’espectacle.

És a dir, dona a entendre que cal tenir en compte l’estrès i depressió que els provoca l’espectacle, així com la potencial addicció a les drogues dels animals, ja que és possible que els responsables els obliguin a ingerir estupefaents per apaivagar el seu esperit salvatge, per garantir la seguretat de l’espectacle.

També implica sotmetre els animals salvatges a abusives tècniques d’ensinistrament en contra de la seva natura, i a unes condicions de vida molt poc adequades pel benestar d’aquestes bèsties, tenint en compte les exigents rutines productives dels circs i la seva alta mobilitat.

Anima Animalis va iniciar un recull de signatures que ha arribat a més d’un milió de firmes que exigeixen que s’acabi l’ús dels animals als circs i que les eurodiputades Eleonora Evi i Anja Hazekamp van defensar al Parlament Europeu.

Val a dir que l’ús dels animals salvatges en circs respon a un context històric en el qual la població difícilment podia veure aquests animals. Aquesta situació ha canviat completament amb els nombrosos documentals de vida animal, que la població pot veure diàriament. A més, el concepte de circ també ha canviat que s’ha sofisticat i avançat cap a expressions artístiques més allunyades de la crueltat com a espectacle.

Anima Animalis ha animat a explorar “noves formes d’espectacle de circ sense animals, que podria mantenir viva la tradició sense infligir sofriment innecessari als animals i sense perdre res en termes de creativitat i desenvolupament”.