Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ràbia del PSC pel preacord d’ERC i la CUP que aproxima un govern independentista

|

- Publicitat -

La vicepresidenta segona de la Mesa, Eva Granados, ha acusat ERC de voler arribar a la presidència de Govern “a qualsevol preu” després del preacord entre els republicans i la CUP de cara a la investidura. “Sembla que estan donant la clau a dos partits antisistema, a la CUP, i a JxCat, que fa de la confrontació la seva clau”, ha criticat la dirigent socialista, que augura “una legislatura fracassada” si els tres partits independentistes arriben a un acord. D’altra banda, el PSC, cridat a ronda de consultes de la presidenta del Parlament dimecres, proposarà Salvador Illa com a candidat per a la investidura. Amb tot, admeten que coneixen “les regles del joc” i que, per tant, entendrien que Pere Aragonès fos proposat si té més suports.

Els comuns han tancat aquest dilluns al matí la porta a Illa, a qui han recordat que no disposa dels “suports necessaris”. “Que els treballi”, ha afegit el portaveu Joan Mena, “però el què no necessitem en aquests moments són frivolitats”. Granados ha replicat que “la frivolitat” són els acords que ERC està treballant amb JxCat i la CUP. “Esperem tenir suport dels grups, no ho descartem i encara proposem Illa”, ha ratificat, en una roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent del partit.

Publicitat

Els socialistes han lamentat que amb el Parlament “més d’esquerres de la història”, ERC “està disposada a arribar a la presidència a qualsevol preu”. Granados ha carregat contra la CUP “que per no creure, no creu ni en Europa”, i contra JxCat, que “fa de la confrontació la seva manera d’entendre la política”. Així, no creu que puguin donar resposta als “reptes” que té Catalunya.

Et pot interessar  La CUP insta el Govern a "trencar l'acord" amb el PSC i no "fer de comparsa de les polítiques de la dreta"

“Catalunya no ha votat perquè la CUP decideixi, i ERC està decidint que la CUP decideixi”, ha exposat la dirigent socialista,, que ha culpat els de Pere Aragonès de pactar “més del mateix” i “el fracàs”. “Es posen als peus de la CUP i de mans lligades a JxCat, i ens condemna a tots els catalans a una altra legislatura fracassada”, ha continuat Granados, crítica amb els acords d’ERC mirant cap a la dreta de Junts. També s’ha queixat davant la possibilitat que, amb aquests acords, el país quedi “en mans de l’assemblea de la CUP i de Waterloo”.

El PSC ha avisat que el debat en el ple d’investidura de divendres no pot ser “de qualsevol manera”, sinó que cal entrar a la discussió entre candidat i grups parlamentaris. Per això ha dit que Illa farà un discurs propositiu per “apropar Catalunya al nivell dels països més avançats, més cohesionats i més competitius a Europa”.

Si la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acaba proposant Pere Aragonès, com es preveu, els socialistes ho acceptaran, si té més suports que Illa. Amb tot, el seu vot no serà negociable: “És un ‘no’ com una casa de pagès”, ha concretat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut