Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Quines mesures s’impulsen davant les punxades als espais d’oci? El Govern actualitza el protocol per abordar-les

L’objectiu del document és “reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents”

Redacció 30/07/2022
Pla mitjà de la barra de la discoteca Shôko de Barcelona en la primera nit de reobertura dels locals d'oci nocturn. Imatge del 8 d'octubre de 2021

Cada vegada són més les denúncies per a punxades a espais nocturns, cap a dones. La Generalitat ha actualitzat els protocols per abordar-les i, segons un comunicat difós aquest dissabte, “l’objectiu és reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents, de manera que es pugui abordar el nou fenomen amb la màxima coordinació i eficiència”. Es tracta d’un document conjunt dels departaments d’Igualtat i Feminismes, Salut i Interior que recull informació bàsica sobre el fenomen i pautes per millorar la seva prevenció i abordatge. Específicament recull el paper que pot tenir el personal dels espais d’oci, els serveis públics de transport i l’entorn de la persona que pot haver rebut la punxada a l’hora de detectar comportaments estranys i actuar per donar suport.

Entre altres coses, el nou protocol recull indicacions de com actuar i missatges clau per als diferents col·lectius i recorda el telèfon d’emergències 112.

Pel que fa a l’abordatge, si s’intueix que es pot haver produït una punxada, el protocol subratlla la importància de fer cas de les sensacions de la persona afectada, i de demanar o oferir suport. Recomana evitar anar a casa directament i dirigir-se a un centre sanitari al més aviat possible. A més destaca que les víctimes preferiblement han d’anar acompanyades a fer-se les proves pertinents.