Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Quatre parlamentaris britànics que van ser a Catalunya l’1-O també neguen violència per part dels votants

Com han fet fins ara tots els observadors internacionals de l’1-O, quatre parlamentaris britànics que van viure la jornada del referèndum des de Catalunya neguen la violència per part dels […]

Agències 29/03/2019
Càrrega policial l'1-O

Com han fet fins ara tots els observadors internacionals de l’1-O, quatre parlamentaris britànics que van viure la jornada del referèndum des de Catalunya neguen la violència per part dels votants i afirmen que l’única violència que van testimoniar va ser exercida per la policia espanyola. En una carta al diari The Times, els diputats responen als testimonis d’agents de la Guàrdia Civil al Suprem que van descriure els fets de l’1-O com un “període d’insurrecció”.

En l’escrit publicat, els parlamentaris argumenten que totes les protestes que ells van presenciar contra la policia als col·legis i als punts de votació per “protegir” les urnes van ser “absolutament no violentes”. Per contra, el que sí que van veure, expliquen, van ser entrades “per la força” i “cops de porra” contra algunes de les persones que eren allà. “La violència va ser de la policia”, conclouen.

Signen la carta Hywell Williams (Plaid Cymru), Lord Rennard (Liberal Democrats), Joanna Cherry i Douglas Chapman (tots dos de l’SNP). Williams és el president del grup sobre Catalunya al parlament britànic, que inclou representants dels laboristes, els conservadors, els liberaldemòcrates i el Partit Nacional Escocès (SNP).

Carta dels parlamentaris britànics a The Time

Carta dels parlamentaris britànics a The Times

Porten al Parlament britànic la retirada del llaç groc a la delegació de Londres

D’altra banda, diversos diputats del Parlament britànic han entrat una moció contra l’ordre de la Junta Electoral de retirar el llaç groc que hi havia a la façana de la delegació catalana a Londres. La iniciativa ha estat impulsada pel laborista Lloyd Russell-Moyle, Alison Thewliss (SNP), Hywel Williams (Plaid Cymru) i Ben Lake (Plaid Cymru) i està pendent de rebre suports.