Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Punt i final al despropòsit del Gobierno: els 15 migrants ja són a Cadis

|

- Publicitat -

El buc Audaz de l’Armada espanyola ha arribat al moll de Crinavis, al terme municipal de San Roque (Cadis) i dins de la Badia de Cadis, sobre les 8,40 hores d’aquest divendres amb els 15 migrants que viatjaven a l’Open Arms i que va recollir aquesta mateixa setmana al port de Pozallo, a Sicília, segons han confirmat fonts de la Delegació del Gobierno a Europa Press.

Aquests 14 homes i una dona -tots adults de set nacionalitats: quatre nacionals d’Eritrea; tres del Sudan; tres de Gàmbia; dos de Ghana; un de Nigèria; un de Libèria, i un d’Etiòpia- han viatjat “tranquils” i “agraïts”, segons les paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Publicitat

En l’organització d’aquest dispositiu participen diversos departaments ministerials, concretament la Vicepresidència del Govern i els ministeris de Treball, Migracions i Seguretat Social, Defensa, Interior i Foment, així com la Delegació de Gobierno a Andalusia i organitzacions com Creu Roja i ACNUR.

Els migrants desembarcats han estat rebuts per un equip de la Policia Nacional i de la Creu Roja, seguint el procediment habitual. Una vegada que els efectius de Creu Roja comprovin que no presenten cap problema de salut que requereixi assistència hospitalària, se’ls portarà al Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE) de Crinavis-San Roque, dependent del Ministeri de l’Interior, segons ha informat Presidència del Govern.

Al CATE se’ls informarà dels seus drets, entre ells el de poder sol·licitar asil. En aquest procés poden estar assistits, si ho desitgen, per personal d’ACNUR, a més d’intèrprets de les seves respectives llengües.

Autorització especial per a raons humanitàries

“Com en ocasions anteriors, als 15 migrants se’ls donarà una autorització excepcional d’entrada, per raons humanitàries i, en funció dels compromisos adquirits per Espanya, de set dies de durada perquè formalitzin la seva sol·licitud d’asil, si així ho volen. Romandran a Espanya fins que es resolgui la sol·licitud”, ha explicat l’executiu en un comunicat, en el qual assenyala també que l’estada en aquest centre “es preveu breu”.

Així mateix, apunta que una vegada conclòs aquest tràmit, passaran ja al Centre d’Estada Temporal El Campano, a Chiclana de la Frontera, dependent del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, fins a la seva derivació al sistema d’acolliment de protecció internacional en funció de la situació i perfil de cadascun d’ells.

Aquest centre, atès per Creu Roja, disposa de 500 places que actualment no estan ocupades, segons ha confirmat a Europa Press el portaveu de Creu Roja a Cadis, Miguel Domingo García.

A més, ha explicat que el centre disposa d’habitacions, menjadors i zones on es prestarà als migrants orientació jurídica i psicosocial, se’ls ajudarà a posar-se en contacte amb els seus familiars i afins i es valorarà la seva situació de vulnerabilitat. Les estades en aquest tipus de centres solen ser “curtes” doncs els migrants són derivats a altres centres d’acolliment.

Per la seva banda, des del Govern, la ministra en funcions de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va indicar aquest passat dimarts que “se seguiran els protocols normals”. Primer es rebrà aquestes persones, es comprovarà la seva situació, es farà un triaje inicial i els controls sanitaris pertinents. D’igual manera ha avançat que “possiblement totes aquestes persones demanaran asil al nostre país”.

Així, va recordar que a la xarxa de centres s’inclouen tant aquells destinats a l’atenció humanitària com de persones que han sol·licitat asil o refugi, i ha assenyalat que “recentment el Consell de Ministres ha modificat un reial decret perquè persones que han sol·licitat asil puguin ser ateses també als centres destinats a atenció humanitària”.

“En aquests moments hi ha marge de maniobra, són moltíssimes les places que s’han creat, s’han duplicat el nombre de places d’atenció humanitària”, ha apuntat en aquest sentit. En total han passat de 2.500 el 2018 a 5.140 el 2019 amb l’obertura del nou centre a Màlaga, ha destacat.

El recorregut de l’Audaz

La crisi de l’Open Arms va començar a principis del mes d’agost, quan el buc humanitari de l’ONG espanyola Proactiva Open Arms va rescatar 121 migrants del Mediterrani, als quals es van sumar 39 persones.

Et pot interessar  El vaixell d'Open Arms salpa des de Xipre per portar 200 tones d'aliments a la Franja de Gaza

Davant el bloqueig d’Itàlia i Malta, que no van donar permís al buc de l’ONG per desembarcar als seus ports, i després de 19 dies a la deriva, el Govern espanyol va decidir enviar a Lampedusa el vaixell de l’Armada Espanyola Audaz per rescatar els migrants de l’Open Arms i portar-los a port espanyol. Va partir el 20 d’agost des de Rota (Cadis).

El mateix dia en què es va prendre aquesta decisió, la Fiscalia d’Agrigent va ordenar el desembarcament de l’Open Arms, després que el fiscal Luigi Patronaggio examinés les condicions del vaixell de l’ONG espanyola.

Els 83 migrants que encara quedaven a bord del buc humanitari van desembarcar a mitjanit a la illa de Lampedusa i després van ser conduïts a Pozzalo (Sicília) per ser lliurats als països que s’havien compromès a acollir-los: Luxemburg, França, Alemanya, Espanya i Portugal.

Com l’Audaz ja havia completat part del recorregut cap a Lampedusa, el Govern va decidir que aquest vaixell de l’Armada Espanyola continués el seu camí per recollir igualment aquells migrants que li correspongués. El buc ha estat fondejant davant la costa de Pozzallo (Sicília) des de dilluns passat 26 fins a on havia arribat des de Lampedusa, on romania des de divendres passat 23 d’agost.

Finalment, el dimarts 27 va embarcar els 15 migrants, rumb al port de San Roque-Crinavis, a la Badia d’Algesires (Cadis). Tots ells són adults de set nacionalitats: quatre nacionals d’Eritrea; tres del Sudan; tres de Gàmbia; dos de Ghana; un de Nigèria; un de Libèria, i un d’Etiòpia.

Si bé, aquest mateix dia, la Fiscalia d’Agrigent va ordenar el segrest provisional de l’Open Arms i el desembarcament de les desenes de migrants i refugiats que seguien a bord en aquell moment (un total de 83), després que el fiscal Luigi Patronaggio examinés les condicions del vaixell de l’ONG espanyola.

Aquest mateix dimarts a mitjanit els migrants de l’Open Arms van ser desembarcats, mentre l’Audaz ja havia completat part del recorregut. Per això, el Govern va decidir que el buc de l’Armada Espanyola continués el seu camí per recollir igualment aquells migrants que li correspongués acollir Espanya, un total de 15, d’acord amb el repartiment establert amb altres països de la Unió Europea: França, Alemanya, Luxemburg i Portugal.

AMPLIACIÓ.- Celaá, després de l’arribada de l’Audaz amb els 15 migrants de l’Open Arms: “El Govern ha complert”

La portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá, ha defensat que “el Govern ha complert” en la crisi de l’Open Arms, que ha finalitzat amb l’arribada del buc de l’Armada Espanyola ‘Audaz’ aquest divendres 30 d’agost a la badia d’Algesires, amb els 15 migrants que s’ha compromès a acollir Espanya.

“L’Audaz ha arribat aquest matí a la badia d’Algesires en el qual han vingut els 15 migrants de diferents nacionalitats que van ser recollits a l’Open Arms. El Govern ha complert amb coherència”, ha indicat Celaá aquest divendres 30 d’agost durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

A més, Celaá ha assegurat que el Govern ha mantingut els dos objectius principals que es va marcar quan va assumir la seva responsabilitat de governar: “la salvaguarda de vides, en primer lloc, i treballar per aconseguir que Europa es comprometi amb la política comunitària”.

Així mateix, la portaveu del Govern en funcions ha destacat que la crisi de l’Open Arms “ha posat en evidència els dos models diferents que existeixen a Europa, representats a un costat pel Govern d’Espanya i a l’altre, pel ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini”.

Vox demana comptes a Defensa per enviar l’Audaz per rescatar persones

Els ultradretans de Vox han registrat aquest divendres una bateria d’iniciatives al Congrés demanant explicacions al Gobierno per l’enviament del buc de l’Armada Audaz per recollir 15 persones a Itàlia, un encàrrec que, segons recalquen, suposa haver renunciat a altres missions militars. Entre altres coses, demanen informació sobre els tripulants del buc de l’ONG.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut