Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Pujol celebra els acords per a la llei d’amnistia però no deixa clar si pot acollir-s’hi: “Jo he estat objecte per part de gent que va tenir una actitud hostil”

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha concedit una entrevista a Catalunya Ràdio el matí d’aquest dijous, 30 de novembre, en la qual ha abordat les principals qüestions d’actualitat política, especialment la llei d’amnistia, les negociacions dels partits independentistes amb la Moncloa, o la reacció dels antics líders del PSOE a aquestes negociacions, entre altres. A la vegada, Pujol també ha fet un crit d’alerta sobre el perill que corre tant la identitat com la llengua catalanes.

Pujol celebra que els acords de Junts i ERC amb el PSOE han aconseguit plantejar i tancar una llei d’amnistia “el més àmplia possible”, ja que segons considera l’expresident, és imprescindible per a la concòrdia. No obstant això, Pujol no ha especificat si podrà acollir-se a la norma, i en cas de poder, si ho farà: “No m’hi he de ficar gaire. Jo he estat objecte i per part de més d’una banda, no només del PP o del PSOE, de gent que va tenir una actitud hostil”, ha dit.

Publicitat

Abordant les negociacions dels independentistes catalans amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, Pujol ha deixat clar que maniobrar dins Espanya requereix “intel·ligència” i no es pot fer amb improvisació. “El tot o res pot ser un desastre. Excepte casos excepcionals, és perillós”, ha afirmat. En aquest sentit, ha defensat que “no es poden prendre decisions alegrament” i alhora que Catalunya “no es pot rendir davant de qualsevol imposició de fora”. Pel que fa a l’acord per investir Pedro Sánchez, ha defensat que s’ha de negociar “com a norma”. “A mi em sembla un bon acord tot el que significa una millora petita o grossa”, ha afegit.

Et pot interessar  ERC reivindica l'exili com a part de la seva història i es conjura per resistir la "repressió" en un acte a Suïssa

D’altra banda, Pujol ha alertat del perill que hi ha per mantenir la identitat de Catalunya. Segons qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys, una part molt important de la identitat, el català, està “molt amenaçat”, i això provoca que la identitat catalana també ho estigui.

Preguntat sobre l’actitud de l’expresident del govern espanyol Felipe González, Pujol ha admès que l’ha sorprès i que li sap greu. Així, ha recordat que González és una de les principals persones que van fer possible la Transició. Tanmateix, s’ha referit al president espanyol, Pedro Sánchez, com una persona “molt hàbil”.

Amb motiu de la mort de l’historiador Joan B. Culla, Pujol ha destacat que era una persona “catalanista i profundament de país”. “Defensor de Catalunya i, a més, bona persona”, ha afegit tot recordant que sempre havia tingut una bona relació amb ell.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut