Edició 1897

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de octubre del 2023
Edició 1897

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de octubre del 2023

Puigneró reclama unitat estratègica per blindar i defensar el català a les institucions

|

- Publicitat -

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha afirmat aquest dimecres que “cal una resposta de país i unitària, sense pla b” per protegir el català. “El Govern liderarà i no mirarem cap a un altre cantó i ho hem de fer tots conjuntament amb la societat, al Parlament i al Congrés de Diputats”. En aquest sentit, Puigneró ha alertat que “si no hi ha unitat estratègica al Congrés” tiraran endavant lleis com la Celaá que “no blinden el català”. Per això, ha manifestat que calen “accions conjuntes per fer front a l’emergència lingüística”. Des del Parlament, el vicepresident també ha reclamat valentia al PSC i que s’enfronti al Poder Judicial en matèria lingüística.

Publicitat

Elsa Artadi, de JxCat, ha preguntat des del Parlament a Puigneró per “l’emergència lingüística i els atacs que pateix el català”. “No ho podem fiar tot al que passi des de Madrid, no servirà de res, ens toca actuar i ser molt exigents des de les nostres institucions”, ha indicat.

En resposta a Artadi, Puigneró ha fet una apel·lació al PSC: “Vostès no són com Vox ni Ciutadans, però ara estaria bé que sabéssim on són en aquests moments”. En aquest context, el vicepresident ha demanat als socialistes que siguin valents i que com han fet amb Poder Judicial amb els indults, s’enfrontin al Poder Judicial en matèria lingüística.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez- Cambray, també ha hagut de respondre a diverses preguntes sobre la situació del català a les escoles. Gonzàlez- Cambray ha manifestat que seguiran “lluitaran davant els atacs dels tribunals” amb totes les eines que disposen. “Aquest blindatge i protecció de la llengua catalana a la nostra cultura no serà 100% efectiva fins que no tinguem un estat propi i per això volem avançar cap a una república”.

Et pot interessar  ERC, Junts, la CUP i comuns, decidits a esclarir l'espionatge d'Estat: impulsen una comissió d'investigació sobre els policies infiltrats

El conseller ha admès que la situació que no els agrada davant la davallada de l’ús del català. “Nosaltres ho hem mirat de cara i hem passat a l’acció i desplegarem, amb una mirada llarga i de país per les futures generacions, un pla d’impuls de la llengua catalana als centres educatius”. En aquest sentit, ha manifestat que tots els centres educatius del país rebran les eines dels grups impulsors per “fer que els projectes lingüístics que tenen escrits els diferents centres s’apliquin a totes les aules”. “El model d’escola catalana no es toca”, ha afirmat.

Per la seva part, Carles Riera, de la CUP, ha recordat que el Govern té plenes competències per determinar el model educatiu i lingüístic de les escoles catalanes. “Cal garantir la immersió”, ha ressaltat. Riera ha assenyalat que “no es pot admetre cap reculada en la sobirania” amb la qual ens vam comprometre a defensar en l’acord d’investidura. “No s’hi val dir que no es pot fer res, sinó que cal assumir lideratge i responsabilitat”, ha alertat.

Canet

Preguntat per l’escola de Canet, el conseller d’Educació ha assegurat que el sistema educatiu ha estat sempre “un exemple de convivència, cohesió i consens” i ha recalcat que estaran sempre al costat de la convivència. “Condemnarem sempre qualsevol assetjament, discriminació i violència”, ha assenyalat. Ha alertat el PP que no permetran que divideixin per raó de llengua.

Lorena Roldán, del PP, ha acusat el conseller d’Educació de justificar la violència i de fer una crida a la desobediència. “Justificar la violència no és de demòcrates i desobeir i senyalar a qui pensa diferent tampoc”.

Publicitat

Més notícies

Opinió

Editorial