Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Puigneró qüestiona el model espanyol: “Un estat que espia recorda a una pseudodemocràcia o una dictadura”

|

- Publicitat -

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha considerat que el ‘Catalangate’ i l’espionatge als independentistes que se’n deriva “no pot deixar ningú indiferent”. En una compareixença amb el president, Pere Aragonès, i la resta del Consell Executiu, Puigneró ha apuntat directament a l’Estat espanyol com el responsable de l’operació, que ha qualificat “d’atac intolerable a la democràcia”. “Un estat que espia recorda a una pseudodemocràcia o una dictadura”, ha avisat, tot afegint que per això el Govern ha decidit que “no es normalitzarà una relació amb un estat repressor” que espia l’independentisme. A més, ha reclamat una investigació internacional i independent que esclareixi qui concretament hi ha darrere del ‘Catalangate’.

“Espanya ja no és una democràcia plena i va camí de ser una democràcia que no compleix els estàndards europeus que són mínimament exigibles”. Així de contundent s’ha mostrat Puigneró en la seva intervenció, apuntant directament a Espanya com a responsable de l’espionatge. I és que per al vicepresident, el que s’ha fet públic “no pot deixar indiferent a ningú”. “No hi ha silenci que valgui. O estàs amb la democràcia i l’exerceixes o la vulneres. Un estat que espia, recorda a les pseudodemocràcies o a les dictadures”, ha afegit, tot avisant que el Govern i l’independentisme no es quedarà “de braços creuats”.

Publicitat

Després de recordar que “a l’Estat es poden vulnerar drets fonamentals intervenint converses sense ordre judicial” gràcies a un decret que ell i l’executiu en el seu dia ja van denunciar, el vicepresident s’ha sumat a les paraules d’Aragonès i ha advertit que el Govern “no normalitzarà les relacions amb un estat repressor i que entra en la intimitat”. Alhora, ha exigit que hi hagi, a més de les pesquises pròpies a través dels Mossos i de l’Agència de Ciberseguretat, i de les que hi pugui haver a l’Estat, “també una investigació internacional i independent, que estableixi qui son els responsables per a que paguin el preu polític i judicial”. En aquest sentit, també ha fet una crida, en anglès, a per a que les institucions europees intervinguin, “prenguin accions” i facin passes en la “defensa dels drets fonamentals” i per a “aturar la persecució política” a l’Estat espanyol.

I és que per a Puigneró, en el ‘Catalangate’ “hi ha culpables i hi ha d’haver responsabilitats”. De fet, ha explicat que el Govern ha calculat que el responsable de l’espionatge a l’independentisme s’ha gastat “més de 20 milions” en l’operació. “Té un xec en blanc per a espiar els independentistes”, ha dit.

Per últim, ha fet una crida a la “unitat d’acció al Congrés” per a reformar lleis i decrets que vagin encaminats a impedir operacions com aquesta o que es puguin intervenir converses sense ordre judicial.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut